neděle 1. února 2015

Domácí chleba

Podle tohohle receptu peču chleba už poněkolikáté a vždycky se povedl. Pominu-li dobu kynutí, tak je příprava velmi rychlá (zabere fakt jen pár minut) a jednoduchá, takže ji vážně zvládně úplně každý. :-) A nepotřebujete k tomu ani nic speciálního. Nejlepší na tom je, že můžete experimentovat, péct z různých druhů mouky, přidat semínka, ořechy, cibulku, prostě cokoli, co vám chutná.



Potřebné suroviny na 1 chleba:
  • 3 hrnky (cca 2,5dcl) mouky (vždy dejte 1 hrnek žitné mouky a pak dva bílé hladké, nebo můžete místo bílé použít celozrnnou pšeničnou, špaldovou aj., jen u nich počítejte, že je pak chleba víc hutný a vláčný a méně nakyne)
  • 1/2 balení sušeného droždí (2 ČL)
  • 1,5 ČL soli
  • 1,5 ČL drceného kmínu
  • cca 1,5 hrnku vlažné vody
Nejdříve smíchejte ve velké míse všechny suché suroviny a pak postupně přilévejte vlažnou vodu. (Raději méně, ať je těsto hustší, lépe se s ním pak pracuje). Rozmíchávejte vařečkou, těsto je přeci jen lepkavější. Přikryjte utěrkou a dejte na 8-12 h odležet do tepla, třeba pod peřinu. Ideální je, když si takhle nachystáte těsto večer a ráno můžete začít péct, nebo naopak ráno a upéct večer. :-)

Vykynuté těsto vyndejte gumovou stěrkou na pomoučený vál a buďto stěrkou, nebo pomoučenýma rukama roztáhněte na placku cca 2cm tlustou. Přikryjte utěrkou a nechte 15minut kynout.

Vál mějte hodně pomoučený a pomáhejte si stěrkou


Těsto přeložte na třetiny zvrchu a zespodu a na třetiny zleva a zprava. Nechte dalších 30 minut kynout pod utěrkou. Poté ještě dalších 30 minut, ale to už si zapněte troubu na 230° a vložte do ní pekáček a nechte ho pořádně rozehřát.

Těsto ohněte zvrchu a zespodu a pak zleva a zprava


Těsto opět pomocí stěrky nebo pomoučenýma rukama přendejte do pekáčku a přikryté pečte 15minut. Pak chleba odklopte a pečte odkryté dalších 15 minut.

Těsto přendejte do předehřátého pekáčku a neřešte tvar.
Po upečení je chleba vždy téměř rovnoměrně vykynutý.


Tip: Na tyto chleby jsem použila: 2 hrnky bílé pšeničné mouky a 1 hrnek celozrnné žitné, na ten se semínky 1 hrnek bílé pšeničné, 1 hrnek celozrnné žitné a 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky.

2 komentáře:

  1. Váš chleba vypadá úžasně. Já peču chleba v remosce (nemám troubu) takže tam mi takhle hezky nevyběhne.
    Proti vašemu receptu používám čerstvé kvasnice, ale předpokládám že to nebude tak velký rozdíl. Já mouku a vodu vážím, takže nedokážu posoudit jak to máte s poměrem mouky/vody, který bych řekl že je dost podstatný.
    Co se koření týká, tak doporučuji vyzkoušet římský kmín - dodává to chlebu takovou zajímavou kořeněnou orientální chuť (pozor na množství - je hodně aromatický). Taky teď dost přidávám vločky (ovesné nebo pšeničné), které namočím do mléka (stejný poměr vločky/mléko jako je mouka/voda) a pak přidám do těsta.
    No však se podívejte ke mě - Pan Kuchyňka: domácí chleba v remosce

    OdpovědětVymazat
  2. Pekny den Jane, dekuji za nazor a rady. Mate pravdu, ze pomer voda mouka je dulezity, ale stejne tak velmi zalezi jakou mouku pouzijete. Pro kazdou mouku je potreba trochu jine mnozstvi vody. Ale uz jsme delala tenhle chleba nekolikrat pokazde s jinou mouku a vzdycky bylo zapotrebi plus minus ten hrnek a pul vody. Je treba ji pridavat postupne. Testo by melo byt vlacne a jen mirne lepive. ;-) Dekuji za Vase stranky, rada se inspiruji!

    OdpovědětVymazat