pátek 6. února 2015

Losos s kapustovou omáčkou

Losos a růžičková kapusta? Proč ne! Pokud, stejně jako já, nemáte rádi omáčky, které vám kromě tuku a bílé mouky nic nedají a chybí vám u takových jídel zelenina, pak je tenhle recept přesně pro vás! Jako hodně receptů zde, i tenhle vznikl vlastně jako jídlo určené mému 1,5 ročnímu synovi. Proč by si ten luxus nemohl dopřát i dospělý? :-)

Potřebné suroviny na 4 porce:
  • 4 filety lososa s kůží (resp. 4 porce dle svého uvážení)
  • 200g růžičkové kapusty
  • 1 zakysaná smetana
  • 1/2 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ČL sušeného kopru
  • 2 ČL citrónové šťávy
  • 400ml vývaru (viz text)
  • 20g jáhlových vloček
  • plátek másla
  • sůl, citrónový pepř
Lososa opláchněte, osušte, osolte a opepřete a položte na pařák (kůží směrem dolů) společně s očištěnou růžičkovou kapustou. Podlijte dostatečným množstvím vody (tento vývar pak použijete do omáčky) a duste přikryté 15 - 20 minut. Kapusta bude hotová asi už za 15 minut, tak ji vyndejte a lososa nechte ještě 5 minut podusit. Záleží na jeho tloušťce.

Mezitím nakrájejte cibulku na drobné kostičky a krátce orestujte na másle. Pak přilijte vývar, do něj rozmíchejte jáhlové vločky, prolisovaný česnek a nechte bublat za občasného míchání 5 minut. Vmíchejte smetanu (o pokojové teplotě), přidejte sušený kopr a citrónovou šťávu.  Krátce povařte.

A teď máte na výběr. Můžete tuhle omáčku rozmixovat (kvůli jáhlovým vločkám) a růžičkovou kapustu podávat na talíři celou příp. půlenou, nebo můžete kapustu do omáčky rozmixovat. Já kvůli synovi zvolila druhou variantu. Omáčka je hutnější, takže kdo nesehnal jáhlové vločky, může klidně vynechat a třeba přidat méně vývaru.

Nezapomeňte na závěr dosolit. Před přidáním soli a citrónu je tento pokrm vhodný i pro malé děti.

Podávejte s vařenými brambory.

Žádné komentáře:

Okomentovat