středa 4. února 2015

Díl 2. - Luštěniny

Pěkný den,

tak jsem stihla dát dohromady další článek o méně známých potravinách. Tentokrát bude pojednávat o luštěninách.



Cizrna
 nebo-li římský hrách. Obsahuje vysoké procento vápníku, hořčíku, železa a fosforu. Vápníku má například dvakrát víc než hrách nebo ovesné vločky. Má také vysoký obsah zdravých tuků, vlákniny a je výborným zdrojem bílkovin.
Cizrnu je nutné předem namočit, minimálně na 12h. Ale klidně i déle, jen je pak vhodné vodu po 12h slít a vyměnit za čistou. Před vařením vždy vodu, ve které byla namočená, slijte, zlepší se tak její stravitelnost. Vaří se v neosolené vodě zhruba 2 hodiny (i když na obalu píšou hodinu...) Sůl přidejte až na závěr vaření.
Je základem pomazánky hummus, ale můžete ji využít jako jakoukoli jinou luštěninu.. Do pomazánek, salátů, jako samostatné jídlo...

Adzuki
jsou malé červené fazole pocházející z Číny. Obsahují dostatek bílkovin (21,9g/100g), vlákniny, fosforu a vápníku. Chuťově jsou mírně nasládlé s oříškovou chutí. Oproti ostatním fazolím jsou lépe stravitelné a mají výrazně dobrý vliv na ledviny. Z hlediska tradiční čínské medicíny jsou proto velmi ceněné a říká se jim královna luštěnin.
Jako ostatní luštěniny je nutné je předem namočit přes noc a poté se vaří v nové neosolené vodě cca 1 – 1,5h. Během vaření odstraňujte vzniklou pěnu.
Jsou vhodné do polévek, pomazánek, jako samostatné jídlo třeba se zeleninou a nějakou obilninou, do salátů aj.

Červená čočka
opět jedna z mnohem lépe stravitelných luštěnin, jelikož jí byla odstraněna vrchní slupka. Proto je vhodná i pro děti. Obsahuje významné množství selenu, fosforu, zinku a železa. Její příprava je na luštěninu neskutečně rychlá. Není ani třeba dopředu namáčet a u uvařenou ji máte za 10-15 minut.
Opět se hodí do polévek, pomazánek, kaší, salátů…


Mungo fazole
jsou drobně zelené fazolky obsahující mj. vápník, hořčík, draslík, železo nebo kyselinu listovou. Dále mají vysoký podíl vitamínů a bílkovin (až 25%).
Před uvařením je nutné je na několik hodin namočit, ideálně přes noc. Jinak jsou naprosto ideální k nakličování, jelikož pak obsahují mimořádně mnoho bílkovin, železa a téměř všechny hlavní vitamíny skupiny B. 


A pár tipů na závěr jak zlepšit stravitelnost luštěnin:
  • namáčení luštěnin a následné vaření v nové neosolené vodě
  • sůl se přidává až v druhé polovině doby varu
  • vaření luštěnin s bylinkami jako je saturejka, majoránka, kmín, tymián, dobromysl…
  • vhodně luštěniny kombinovat (nejznámější česká verze s vejcem nebo uzeninou je velmi těžko stravitelná…). Mnohem vhodnější je např. s pečivem nebo obilninou a zeleninou nebo zeleninovým salátem)

Žádné komentáře:

Okomentovat