sobota 28. února 2015

Jemná česneková polévka

Musím říct, že je polévka fakt luxusní, snědla jsem jí hned dva talíře. :-) Zapomněla jsem si do ní přimíchat zakysanou smetanu a chutnala mi tak víc, než se pak se smetanou. Byla tak výraznější. Příteli zase více s tou smetanou... :-) Tak nechám na vás, kterou variantu si zvolíte.

Potřebné suroviny na 4 porce:
  • 2 celé paličky česneku
  • extra panenský olivový olej
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 větší brambory
  • 120 ml bílého vína
  • 600ml kuřecího vývaru (např. Wurzl)
  • 2 lžíce zakysané smetany (nemusí být)
Předehřejte troubu na 185°C. Seřízněte vršky paliček česneku. Položte je na alobal, zakapejte pořádně olivovým olejem a na vrch položte bobkový list. Zabalte a pečte v troubě 40 minut.

Nechte česnek vychladnout a pak stroužky vyloupejte. V hrnci rozehřejte máslo a na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli do zesklovatění. Pak přidejte na půl kolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájené brambory. Asi 2-3 minuty za občasného míchání restujte. Zalijte vínem a nechte silněji probublávat pár minut, až se trochu vína odpaří. Přidejte oloupaný pečený česnek a vývar. Ztlumte a vařte 30 minut.

Polévku rozmixujte. Můžete zjemnit zakysanou smetanou.

Tip: Podávejte s osmaženými kostičkami z rohlíků nebo domácí bagety, posypané čerstvě mletým černým pepřem a dochuťte lístky oregana nebo majoránky.

Žádné komentáře:

Okomentovat