pondělí 9. února 2015

Dušená zelenina v bešamelové omáčce

Trochu zdravější a bezlepková verze bešamelové omáčky s pohankovou moukou. Jednoduché jídlo,které si můžete dát samotné, nebo s pečivem, bramborem... Já snědla všechno sama bez přílohy. :-)



Potřebné suroviny na cca 2 porce:
  • 250g mražené zeleninové směsi (já smíchala růžičkovou kapustu, fazolky, hrášek a kukuřici)
  • 10g másla
  • 1 PL slunečnicového oleje
  • 1/2 menší cibule
  • 2 PL pohankové mouky
  • 2 PL zakysané smetany
  • 300 - 350ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • drcený tymián (větší špetka)
  • čerstvá petrželka
Zeleninu vložte na pařák, podlijte dostatečným množstvím vody, osolte a duste v páře 10 - 15 minut (podle zvolené zeleniny). Vývar nechte trochu vychladnout, použijete ho do omáčky.

Máslo s olejem rozehřejte v menším hrnci  a nechte na něm zpěnit cibuli. Zasypte pohankovou moukou a vytvořte jíšku. Pak postupně přilévejte vývar, osolte a opepřete, přisypte tymián a za občasného míchání 10 minut povařte. Na závěr zjemněte zakysanou smetanou. Omáčku zceďte. Podávejte s dušenou zeleninou, posypané třeba čerstvou nasekanou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat