čtvrtek 12. února 2015

Vepřová panenka na medu s batátovou kaší

Něco pro milovníky dobrého masa. Zrovna mají v Tescu v akci. :-)



Potřebné suroviny pro 4 osoby:
  • 500g vepřové panenky
  • sůl
  • čerstvě mletý čtyřbarevný (nebo černý) pepř
  • 1ČL medu + 2 ČL vlažné vody
  • 1PL sezamových semínek
  • 1 máslová dýně
  • 4 batáty
 Vepřovou panenku omyjte a osušte. Osolte a opepřete ze všech stran a vetřete do masa. Na rozpálené pánvi na malém množstvím oleje zprudka orestujte (cca 2 minuty z každé strany). Poté vložte maso do pekáčku. Med rozmíchejte ve dvou lžičkách vlažné vody a polovinou této medové šťávy maso polijte. Vedle něj položte oloupanou a na měsíčky nakrájenou dýni. Jemně ji osolte. Vlijte do pekáčku malé možství vody a dejte ho přikrytý péct do vyhřáté trouby na 180°. Po 10 minutách vyndejte pekáček,maso polijte zbytkem medu a posypte ho semínky. V případě potřeby ještě trochu podlijte vodou a dejte péct již nepřikryté na dalších cca 12-15 minut.

Po upečení nechte maso přikryté odstát při pokojové teplotě. Maso tak zůstane krásně vláčné.

Podávejte např. s batátovou kaší, do které můžete přidat trochu uvařené dýně,mrkve.., nebo třeba s bramborovou kaší opět třeba s mrkví,brokolicí....

Já jednoduše batáty oloupu, nakrájím na kostky a dám vařit do mírně osolené vody společně se zvolenou zeleninou. Uvařené jsou tak za 10-15 minut. Pak vidličkou rozmačkám a podávám. :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat