neděle 15. února 2015

Díl 3. - Dochucovadla, chia semínka a tofu



Miso 
je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů a určitého druhu obilí. Ovlivňuje vyváženost přírodních uhlovodanů, dodává esenciální aminokyseliny, vitamíny, minerály (obsahuje např. hodně železa) a proteiny ve vyváženém složení. Je nízkotučné a nízkokalorické.
Jeho denní konzumace snižuje cholesterol (obsahuje kyselinu linolovou a lecitin), alkalizuje krev, ruší působení některých karcinogenů, neutralizuje účinek znečištěného ovzduší, podporuje správnou látkovou výměnu, vyrovnává nízký tlak, posiluje imunitu, pomáhá při špatném trávení aj.
Používá se na zvýraznění chuti, tedy v malých dávkách. Aby se zachovaly všechny biologicky aktivní látky, přidáváme miso až ke konci tepelné úpravy jídla. Přidává se do polévek, luštěninových jídel, na ochucení omáček, pomazánek atd. Miso rozpustíme v trošce vody nebo vývaru a přidáme do jídla. Miso by se mělo vždy mírně tepelně povařit, nejvýše však 4 minuty. Varem se pozmění jeho svěží chuť, zničí se potřebné enzymy a mikroorganismy.

Hlavní typy miso koření:
Kome miso - nebo-li bílé miso, rýžové, je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek,
Mugi miso - s ječmenem, žluté, středně silné koření, je universální, vhodné pro celoroční vaření, při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček, obsahuje nejvíce minerálních látek.Tohle používám já. Doporučuji si koupit v sáčku (viz foto) vyjde to levněji. :-)
Hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma.
Shiro miso -  je sladké, obsahuje hodně škrobů, můžete použít jako náhražku mléka nebo margarínu, používá se do obilných kaší, krémových polévek, bramborové kaše, tofu krémů aj.

Shoyu
je tradiční japonský výrobek k dochucování pokrmů. Je to sójová omáčka, která se vyrábí ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla bez konzervačních látek či jiné chemie. Má jemnou slano-nasládlou chuť. Použít ji lze do polévek, omáček, pomazánek,do zeleninových směsí, zálivek…

Tamari
je také sójová omáčka, která ale vzniká při výrobě misa. Má tmavší barvu, výraznější chuť a je slanější než Shoyu. Je bezlepková. Obsahuje i více minerálů a stopových prvků. Obsahuje živé enzymy, vysoce kvalitní aminokyseliny a mikroorganismy důležité pro dobré trávení. Neutralizuje extrémy kyselin i zásad v žaludku.
Opět ji lze využít všude tam, kde Shoyu sójovou omáčku. 

Tahini
je sezamový krém bez soli, vyroben z čerstvě opražených a rozemletých sezamových semínek.
Obsahuje řadu vitamínů skupiny B, důležité minerály (draslík, vápník, hořčík, železo a zinek) a stopové prvky. Je doporučováno při onemocněních kůže, sliznic, nehtů a vlasů, ke zvýšení imunity a zlepšení látkové výměny.

Před použitím vždy promíchejte, je totiž běžné, že se olej drží na povrchu. Používám jej do hummusu (cizrnové pomazánky) nebo občas namažu na celozrnný chléb (místo másla) s marmeládou bez cukru. :-)
Jinak lze použít i do jiných pomazánek, do obilných kaší, do polévek (to ale nemám vyzkoušené).

Chia semínka
jsou drobná semínka šalvěje hispánské rostoucí v Jižní a Střední Americe. Pro svou výživovou hodnotu jsou nazývána jako jídlo běžců. J Mají vynikající hydrofilní vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu (1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x, čímž pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci).
Jsou významných zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků (zejména nenasycené mastné kyseliny omega-3) a vlákniny. Dále obsahují řadu antioxidantů, velké množství vápníku, dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor aj.

Mají schopnost významně snižovat hladinu krevního cukru, protože prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, díky čemuž nedochází k rapidnímu zvýšení krevního cukru a tím pádem vás ochrání před pocitem hladu při následném poklesu krevního cukru. Je vhodné konzumovat semínka vždy s nějakou tekutinou, aby došlo k podpoření hydrofilního účinku. Právě vzniklý jemný gel zpomaluje proces trávicích enzymů v žaludku.

Všeobecně chia semínka obsahují:
  • dvakrát více vlákniny než obilné vločky
  • dvakrát více draslíku než banány
  • třikrát více selenu než len
  • pětkrát více proteinů než červené fazole
  • pětkrát více vápníku než mléko
  • sedmkrát více omega-3-mastných kyselin než losos, devětkrát více omega-3 než sója, dvojnásobek omega-3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% více omega-3 než v lněném semínku
  • čtyřikrát více fosforu než mléko
  • desetkrát více hořčíku než brokolice
  • třikrát více železa než špenát
  • třikrát vyšší síla antioxidantů než v borůvkách
Použít je můžete všude tam, kde jiná semínka. Já je nejčastěji přidávám do kaší, polévek, pomazánek, kukuřičných placek, koktejlů…. Prostě všude tam, kde na sebe mohou navázat vodu. Nebo je můžete nechat nějakou dobu ve vodě a nápoj pak vypít, ale tohle já nejsem schopna pozřít. J
Recepty speciálně s těmito semínky a další informace naleznete např. zde - http://www.chia-seminka.cz/recepty/.

Tofu
se vyrábí srážením sojového mléka. Je rostlinným zdrojem bílkovin, obsahuje prospěšné nasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako je vápník, hořčík, železo.

Prodává se buď neochucené (bílé) nebo např. uzené, s mořskou řasou aj. U bílého je výhoda, že přejme chuť ostatních přísad, takže se výborně hodí na marinování. (Samotné vám chutnat nebude, vždy je třeba ho řádně ochutit a marinování se mi osvědčilo nejvíce). Ochucená tofu jsou určena k přímé spotřebě. Ty tedy stačí již jen nakrájet a můžete je přidat např. do salátu, do zeleninové směsi, na pečivo, do pomazánek aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat