pátek 27. února 2015

Pomazánka z pečené mrkve

Neobvyklá pomazánka vynikající chuti. Pokud se vám nechce péct v troubě samotnou mrkev, tak si to naplánujte na tehdy, kdy budete péct maso nebo cokoli jiného. Já upekla v troubě karbanátky, mrkev na pomazánku a česnek na polévku, kterou sem taky hned vložím.

Potřebné suroviny:
  •  450g mrkve
  • 2 červené kapie
  • 1/2 ČL římského kmínu
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 PL extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL citrónové šťávy
  • 3 ČL červeného pikantního pesta (All Arrabbiata)
  • sůl
  • čerstvý smetanový sýr nebo zakysaná smetana

Troubu předehřejte na 200°. Mrkev oloupejte a nakrájejte na 1cm silné plátky. Položte na pečící papír, osolte, pokapejte olivovým olejem a společně s celými kapiemi pečte v troubě 15 minut. Pak posypte  mrkev římským kmínem a koriandrem, v případě potřeby otočte kapie a pečte dalších 5 minut.

Kapie stáhněte ze slupky. (Po upečení dejte kapie do misky a přikryjte foliíí a nechte je tam cca 10 minut. Takhle vám půjdou dobře oloupat.)

Rozmixujte mrkev s kapiemi a česnekem. Pak přimíchejte citrónovou šťávu, lžíci olivového oleje, pikantní pesto a ještě všechno promixujte. Ideální je nechat pomazánka aspoň 2h uležet.

Pro zjemnění můžete přimíchat zakysanou smetanu. Podávejte třeba s celozrnnými domácími bagetkami http://receptydetem.cz/domaci-francouzske-bagety/

Tip: Pokud chcete slavnostnější verzi, tak nakrájejte bagety na plátky, potřete je olivovým olejem a v troubě opečte pod grilem z obou stran (nebo na pánvi). Opečenou bagetu potřete česnekem, namažte pomazánkou a ozdobte čerstvým smetanovým sýrem nebo smetanou a lístkem koriandru.

Opečené bagetky s česnekem a zakysanou smetanou



Žádné komentáře:

Okomentovat