středa 25. února 2015

Díl 4. - Sladidla

Pěkný večer všem mlsálkům :-),

když jsem pro vás sestavovala tenhle článek, tak jsem se sama dozvěděla překvapující informace o některých sladilech. Sestavila jsem je podle zjištěných informací a mého laického uvážení od nejprospěšnějších pro naše zdraví k méně prospěšným. V potaz jsem brala i glykemický index, který má vliv nejen na naše snahy zhubnout, ale i např. na slinivku. Ráda bych ještě uvedla, že i když se jedná vesměs o zdravější alternativy bílého cukru, tak i u nich platí, že by se měly používat v rozumné míře.


Ječný slad (prodává se např. pod názvy Sladěnka, Sladovit..)

je vlastně výluh získaný rozemletím sladu, jeho zahříváním s vodou, scezení a odpařením vody. Neobsahuje stabilizátory, konzervační látky ani barviva, zato snadno vstřebatelné cukry (56% maltózy, 9% glukózy) a minerální látky jako vápník, sodík, fosfor, chlor nebo železo. Dále také vitamíny skupiny B. V jednom článku jsem se dokonce dočetla, že tohle je jediné ze všech sladidel, které zvyšuje hladinu cukru v krvi skutečně velmi málo. Což přivítají zejména ti, kteří se snaží hubnout.

Dále údajně snižuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku a udržuje dobré trávení. Pomáhá předcházet migréně a stimuluje krevní oběh. :-)

Jediná jeho nevýhoda je, že je hodně tuhé a pokud ho chcete někam přidávat, musíte si ho nejdříve nechat rozehřát např. v teplé vodě. Má i svoji specifickou příchu (sladovou jak jinak), ale je to o zvyku. Mě osobně chutná. Nehodí se ale např. ke slazení kávy, nebo čaje. Spíš na pečení (v malém množství, nebo v kombinaci s jiným sladidlem) nebo do kaší.

Melasa

je nerafinované přirodní sladidlo na bázi sacharózy, které vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Díky tomu si zachovává velké množství minerálních látek (zejména vápník, hořčík a železo), vitamínů (hlavně skupiny B), aminokyselin (obsahuje 7 z 11 pro člověka nezbytných esenciálních aminokyselin) a nenasycených mastných kyselin. GI je 60.

Doporučuje při nemocech oběhové soustavy, onemocnění kůže a sliznic, nemoci kloubů a kostí, poruchy látkové výměny, nervové potíže, chudokrevnost a poruchy krevní srážlivosti.

Používá se např. do kaší, moučníků, mléka aj. Já ji občas přidám do sójového mléka místo kakaa. :-) Má ale velmi specifickou chuť, které se liší i podle výrobce, takže doporučuji si ji někde nejdříve vyzkoušet, než hned kupovat celou lahev.


Agávový sirup

je rovněž přírodní sladilo získávané z obrovské rostliny zvané agáve, ze které se také vyrábí tequila. :-) Obsahuje sice hodně fruktózy (a menší množství glukózy a sacharózy), ale ve vhodnější formě než uměle vyráběná sladidla. Má nízký glykemický index (30), takže nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako cukr nebo med. Je dobré vědět, že je také 2x tak sladší než med, takže podle toho byste měli přizpůsobit i použité množství.

Sirup je krásně tekutý, stejně jako javorový sirup, takže jeho použí je rychlé a pohodlné a opět se dá použít všude tam, kam by přišel cukr. Já ho používám do kaší nebo na pečení. Jeho chuť je jemná, málo výrazná, takže určitě zachutná (snad) všem.


Javorový sirup

je přírodní sladidlo získávané z mízy javoru. Skládá se zejména z vody a sacharózy (90%), tudíž obsahuje i jednoduché curky. Obsahuje mj. vitamíny řady B, vápník, draslík, zinek a mangan. Glykemický index má 53.

Má svoji specifickou chuť a vůni, ale je mnohem jemnější než např. melasa. Pokrmy tak nejen osladí, ale dodá jim i na chuti. Sladivost má asi 2x větší než bílý cukr. Je velmi tekutý. Výborně se hodí nejen na lívance (jak známe z amerických filmů), ale i do kaší, moučníků.. V létě si z něj můžete udělat výborný nápoj, když jej smícháte s vodou a citrónem a necháte pořádně vychladit.

V obchodech se prodává v kvalitě od A po D, přičemž A je nejsvětlejší a nejkvalitnější s jemnou chutí, vhodný k přímé spotřebě a D je nejtmavší, méně kvalitní, vhodný na vaření a pečení.  Já mám doma C. :-)

Med

jedná se o harmonicky vyváženou směs látek podporujících obranyschopnost, upravující celou řadu pochodů v lidském těle, obsahující tolik důležité enzymy a hormony, rostlinná barviva, silice, aromatické látky, vitaminy, flavonoidy, koloidy a podobně. Jenom železo je zde přítomno v takové podobě, že je lidským organismem téměř stoprocentně využitelné. Rovněž se jedná o velmi silné rostlinné antibiotikum.

Nicméně stejně jako bílý a třtinový cukr, zvedá rychle hladinu krevního cukru, glykemický index je 85 a v neposlední řadě napomáhá rozvoji zubního kazu.

Třtinový, hnědý a přírodní cukr

Víte jaký je rozdíl mezi hnědým, přírodním a třtinovým cukrem? Já sama jsem se to dozvěděla teprve nedávno...

Hnědý cukr je bílý rafinovaný cukr obarvený karamelem nebo v lepším případě melasou. Každopádně tento cukr již prošel chemickou rafinací a melasy obsahuje mnohem méně. Pokud je obarvený karamelem, tak je nutričně naprosto shodný s bílým cukrem, jen má jinou příchuť.... Docela podvod, že ano?

Dále se v obchodech vyskytuje přírodní cukr, který není vyroben z třtiny, ale z řepy (pokud není uvedeno, že jde o přírodní třtinový cukr). Jde o nerafinovaný cukr obsahující taktéž melasu.

V nabídce cukrů je však nejzdravější třtinový cukr, který přirozeně obsahuje melasu plnou minerálů a vitamínů (viz výše). Není tedy do něj uměle přidávána a ani tento cukr neprošel rafinací. Na etiketě musí být uvedeno "vyroben z cukrové třtiny".  A v tomto případě platí, že čím tmavší, tím více obsahuje melasy a tím pádem i více zdravých složek. Ale opět pozor. Stále je to cukr a zvyšuje glykemický index, takže i zde platí všeho s mírou!

Kukuřičný sirup

další "přírodní" sladilo. Právě jsem se dočetla, že údajně obsahuje obrovské množství fruktózy, čímž způsobuje tloustnutí, má negativní vliv na játra apod. Více v článku http://www.nazeleno.cz/tloustnete-mozna-za-to-muze-fruktoza.aspx. Zároveň jsem ale na stránkách Countrylife zjistila složení jejich kukuřičného sirupu a ten obsahuje 0g fruktózy, 29g glukózy, 45g maltózy a 22g polysacharidů. Tenhle sirup mám doma....Tak fakt nevím, co si o tom myslet. Další nevýhoda je, že pokud to není uvedeno, tak se vyrábí z geneticky modifikované kukuřice. Hledala jsem pozitiva a našla v podstatě jen negativa. Každopádně jako u všeho se řídím selským rozumem a vzhledem k tomu, že tohle sladidlo používám málo, tak si myslím, že až tolik neublíží. Určitě ne více, než klasické sladkosti. :-)

Existuje samozřejmě mnohem více přírodních sladilel, např. v poslední době velmi zmiňovaná stévie, ale s nimi nemám zkušenosti, takže je zde nezmiňuji.



Žádné komentáře:

Okomentovat