úterý 3. února 2015

Díl 1. - Obilniny

Hezký večer všem příznivcům zdravého mlsání. :-)

Jelikož jsem už dostala několik dotazů týkajících se surovin uvedených v mých receptech, rozhodla jsem se, že se vám pokusím v sériích článků přiblížit tyto méně známé potraviny . V tomto článku se budu zabývat obilovinami, postupně se dostane i na ostatní méně známé potraviny. Snad vám tyto články pomůžou udělat si o daných potravinách představu. Většina z nich je v dnešní době dostupná i v supermarketech jako např. Billa, Kaufland, Albert, Tesco, stačí jen trošku pohledat. :-)


Pohanka
 je přirozeně bezlepková obilovina. Obsahuje vyvážené množství lehce stravitelných bílkovin, výhodné složení tuků (vysoké množství kyseliny linolové a linolenové), dostatek minerálních látek, zejména draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku, z vitaminů je bohatá na vitaminy skupiny B a vitamin E. Ve 100 gramech pohanky je asi 72 g sacharidů, 10 g bílkovin a 2 g tuků.
Vlevo lámanka, vpravo celá zrna

 Je významným zdrojem rutinu (6,5 mg/100 g). Rutin je látka důležitá pro zdraví cév, proto se uplatňuje v prevenci onemocnění srdce a cév. Dále brání znehodnocení vitaminu C a zvyšuje jeho účinnost, pomáhá při krvácení dásní, zvyšuje obranyschopnost, napomáhá snižovat krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Pohanka se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, protože prohřívá organismus. Prodává se buď celá (loupaná) nebo jako lámanka, která je vhodná na přípravu kaší, do polévek, pomazánek... Doporučuji začít s lámankou, má méně výrazné aroma a chuť, než pohanka celá. Dále si můžete koupit i pohankovou mouku, nebo krupici, tu třeba používám na vaření kaší pro syna. Pozor, rozhodně není vhodné konzumovat neloupanou pohanku! Její slupky jsou totiž pro člověka nestravitelné a mohou poškodit střeva.
Často se píše, že je dobré pohanku vařit kratší dobu (kvůli zachování rutinu) a nechat ji pak přikrytém hrnci dojít. Pokud ale nemám čas, tak ji vařím normálně až do změknutí...
 
Jáhly
neboli loupaná zrna prosa setého, jsou přirozeně bezlepkové. Jsou dobře stravitelné, bohaté na vitamíny (hl.na vitamn A a vitamíny skupiny B), dále obsahují dostatek draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků. Obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin (až 82%).

Jáhly můžete opět koupit buď jako celá loupaná zrna (vhodná na kaše, jako příloha, do rizota, na zapékání aj.) nebo jako jáhlové vločky (ideální na přípravu kaší, na zahuštění polévek). K sehnání je i jáhlová mouka (tu jsem zatím nezkoušela).
Pokud budete kupovat celé jáhly, tak ty je zapotřebí před úpravou propláchnout a spařit alespoň 1x vroucí vodou. Odstraňuje se tak z nich hořkost. Upřímně, ne vždy tak učiním a rozdíl jsem zatím nezpozorovala. :-)

Polenta
je v podstatě kukuřičná krupice. Obsahuje hodně vlákniny, bílkovin a minerálů jako je železo, hořčík, mangan, zinek nebo selen a vitamínů zejména skupiny B. Navíc je kukuřice bezlepková potravina.
Prodává se v instantní formě (pak je hotová i do 3 minut), nebo nepředvařená (ta se vaří asi 20 minut). Můžete z ní připravit kaši, knedlíky, placky aj. Polentu můžete použít i jako přílohu např. k masu. Uvařenou kaši vylijte třeba na plech, nechte vychladnout a pak z ní můžete vykrajovat různé tvary a ty dále smažit, péct...

Kuskus
je vlastně těstovina. Je to spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Je v dostání i v celozrnné podobě, což je stejně jako u těstovin rozhodně lepší volba. Kuskus obsahuje mj. uhlohydráty, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vápník, železo a fosfor.
Výhodou je, že se nemusí vařit. Stačí zalít horkou vodou, vývarem nebo mlékem a nechat přikryté odstát cca 5-8 minut.
Použít ho tedy můžete tam,kde těstoviny. Jako přílohu, udělat z něj „rizoto“, sladkou kaši, do polévek nebo pomazánek.

Bulgur
jedná se o předvařenou a nalámanou formu celozrnné pšenice. Má lahodnou oříškovou chuť. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (zejména vitamín A) a minerály jako je fosfor, železo a hořčík.






Špaldové kernotto
neboli velké špaldové kroupy, které vznikají obroušením špaldových zrn. Tato úprava umožňuje rychlejší vaření bez nutnosti zrna namáčet. Opět má výbornou oříškovou příchuť, dodá tedy pokrmu šmrnc. Má vysoký podíl vlákniny, obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako vápník, hořčík, zinek a fosfor.
 Je vhodný jako příloha, do polévek, karbanátků, salátů, zapékaných pokrmů, do masových a zeleninových směsí.
Propláchnuté kroupy se vaří v mírně osolené vody 20 – 50 minut (podle toho jak moc do měkka je chcete mít).
 A cože to vlastně ta špalda je? Je to prastará nešlechtěná odrůda pšenice, která obsahuje nejvíce bílkovin (okolo 17%) co se obilnin týče. Její vláknina je lépe stravitelnější a tak je velmi dobře snášena i lidmi s citlivějším zažíváním. A co se týče mouky, upečte z ních buchtu nebo pečivo, a zjistíte, že chutná úplně jinak. Její typická jemně oříšková chuť posune vaše pečení do jiné dimenze. :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat