sobota 31. ledna 2015

Džuveč

Hezký den všem,

pro změnu přikládám zase jeden masitý pokrm. Nejlepší na tom je, že se vše vaří hezky v jednom hrnci, takže málo nádobí i práce. A proč zrovna Basmati rýže? Třeba proto, že má nižší glykemický index než např. parboiled nebo kulatozrnná a tudíž je ideální při hubnutí. :-)



Potřebné suroviny na 4 porce:
  • 250g mletého hovězího masa
  • 250g rýže (nejlépe basmati)
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 různobarevné papriky
  • 4 velká rajčata
  • 1 PL tymiánu
  • sůl, pepř čtyř barev (mletý)
  • olej
Ve velkém hrnci nechte na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Pak přidejte mleté maso a chvíli restujte. Do masové směsi vložte nakrájené papriky, oloupaná a nakrájená rajčata a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete, zasypte tymiánem a vše smíchejte s opranou a okapanou rýží.

Zalijte vodou tak asi 1,5cm nad povrch rýže a duste pod poklicí asi 25 minut. Během vaření občas promíchejte a sledujte množství vody. V případě potřeby dolijte, ale pozor, voda by se měla téměř celá vyvařit, nic se neslévá. Po uvaření nechte ještě přikryté asi 10 minut odstát, zbývající voda se tak ještě vsákne.

Pozn.: Rajčata nejlépe oloupete tak, že na jedné straně uděláte na rajčeti kříž, vložíte do horké vody a asi minutu necháte projít varem. Pak rajčata ponořte do studené vody. Takhle půjde krásně oloupat.

Žádné komentáře:

Okomentovat