pondělí 22. září 2014

Polévka s adzuki a kroupami

Pěkný den všem,

znáte adzuki fazole? Jsou to menší fazolky, chutnají oříškově a v tradiční čínské medicíně jsou velmi vážené a doporučované. Jsou totiž lépe stravitelné než ostatní fazole a mají velmi dobrý vliv na ledviny. Obsahují mj. vápník, železo, hořčík a zinek. Navíc jsem se nedávno dočetla, že když spojíte v jednom jídle luštěninu s obilninou, máte komplexní bílkoviny, které plně nahradí bílkoviny z masa. :-) A navíc... tahle polévka je fakt výtečná!

Můžete ji mít i jako hlavní chod - na oběd nebo na večeři, protože je hodně hustá. Kdo má raději spíš víc řídkou polévku, ať si přidá vývaru. 



Potřebné suroviny:
  • 1/2 šálku adzuki fazolí (neuvařených)
  • 1/4 šálku ječných krup (neuvařených)
  • kousek celeru
  • 1 středně velká petržel
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • cca 10cm kousek pórku
  • 1l zeleninového vývaru bez glutamátu (např. Alnatura, Wurzl...)
  • 1 PL misa (lze nahradit sójovou omáčkou, ideálně bez glutamátu :-) )
  • 2 PL octa
  • majoránka, tymián, sůl
  • slunečnicový olej
Adzuki fazole propláchněte a nechte min. 12h namočené ve studené vodě. Pak vodu slijte a uvařte je v neosolené vodě do měkka. Mě to trvalo přes hodinu, i když na obale píšou 30min.... Kroupy uvařte zvlášť v mírně osolené vodě, cca 20min, dle velikosti krup. (Já kupuji ty střední.) Ideální je, když si obě suroviny uvaříte den předem, pak už vám polévka nezabere tolik času.

Celer a petržel nastrouhejte nahrubo a společně s jemně nakrájenou cibulí osmahněte na trošce oleje. Přidejte na půlkolečka nakrájenou mrkev a prolisovaný česnek a zalijte vývarem.

Po 10 minutách vaření přidejte do polévky již uvařené kroupy, adzuki fazole a na kolečka nakrájený pórek. Vařte dalších 5 minut. Poté polévku odstavte, ochuťte majoránkou a tyminánem. Miso si rozmíchejte v malé trošce polévky a pak teprve vlijte do hrnce. Přilijte ocet a vše řádně promíchejte. V případě potřeby dosolte. Na talířku můžete ozdobit syrovým pórkem.


Přeji vám dobrou chuť.
Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat