pátek 19. září 2014

Domácí celozrnný chléb

Chleba je velmi, velmi chutný. Jedla bych i úplně samotný. :-) Navíc je to skutečně naprosto nenáročný recet na přípravu, žádné kynutí atd. takže si myslím, že ho zvládnou určitě úplně všichni.



Potřebné suroviny:
  • 50g špaldových vloček
  • 75g ječných vloček
  • 370g špaldové mouky
  • 300ml podmáslí
  • hrst lískových oříšků
  • hrst slunečnicových semínek
  • 1PL sezamových semínek
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 PL medu
Nejdříve smíchejte všechny suché suroviny (ořechy nasekejte na menší kousky). Poté přidejte podmáslí a med a zamíchejte nejdříve vařečkou, až poté uhnětejte rukama. Chvíli trvá, než se všechno spojí, tak hned nepropadejte panice, že jste dali málo podmáslí apod.



Položte na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujte bochánek ideálně ve tvaru chleba. :-) Pečte 25minut na 200st (trouba musí být skutečně rozehřátá) a pak snižte teplotu na 160st a pečte dalších 35minut. (V originále bylo péct na 220st 60min, ale mě začal hrozně rychle hnědnout i při těch 200st...). Během pečení můžete potírat vlažnou vodou, aby se na povrchu udělala kůrka. Já ho potřela asi tak 3x. Kůrka je tedy skutečně křupavá a chuťově je to zase něco jiného než jakýkoli chleba z obchodu!

Tak ať se vám povede.

Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat