čtvrtek 18. září 2014

Kapustová polévka s miso

A moje dnešní večeře.... Jako vždy rychlé a jednoduché na přípravu. Jediná pro mnohé možná neobvyklá surovina je miso.. Dá se nahradit zeleninovým bujónem, ale to pak není polévka s miso... :-) A co to vlastně miso je? Je to fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, soli a určitého druhu obilí (já si koupila s ječmenem). Přirovnala bych to k sójové omáčce, ale chuťově je to samozřejmě něco trochu jiného.... A hlavně mnohem zdravější. :-)



Potřebné suroviny na cca 1,5l polévky:
  • 1 středně velká petržel
  • 1 středně velká mrkev
  • 1/4 menšího celeru
  • 200g růžičkové kapusty
  • 1PL misa
  • středně velké ječné kroupy (příp. ovesné vločky, pohanka, co máte rádi...)
  • olivový olej
  • pažitka
Všechnu kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kousky. Růžičky kapusty omyjte, ukrojte konce a rozřízněte na půl (pokud jsou růžičky větší, tak i na čtvrtky).

V hrnci rozpalte trochu olivového oleje a asi pět minut za téměř stálého míchání na něm poduste kořenovou zeleninu. Pak přidejte kapustu a kroupy, zalijte horkou vodou a vařte 10 - 15 minut. Prostě do změknutí kapusty a krup.

Miso se nevaří. Takže si do mističky přelijte asi 2 lžíce vývaru a nechte trochu zchladnout. V tomto vlažném vývaru rozmíchejte lžíci misa a přidejte do polévky až po uvaření. Nechte chvíli odstát. Můžete ozdobit čerstvou pažitkou, petrželkou...

Polévka není moc slaná, lze případně dosolit nebo přidat víc misa. Já se snažím odvykat si na slanou chuť, takže mě to maximálně vyhovovalo. :-)

Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat