středa 16. července 2014

Vepřová pečeně na víně se zeleninou

Hezký den,

a ještě masitý oběd s mojí oblíbenou zeleninou - řapíkatým celerem. :-) Kdo ho ještě nevyzkoušel a váhá, jděte do toho! Já se ho dlouhou dobu "bála", klasický celer moc nemusím, ale ten řapíkatý mě úplně nadchl! Pod maso je naprosto vynikající.




Potřebné suroviny na 3 porce:
  • 600g vepřové pečeně bez kosti vcelku
  • 2x větší mrkev
  • 2x středně velká petržel
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 1dcl červeného vína
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • 1kg nových brambor
Zeleninu si nakrájejte na menší kousky. Česnek utřete se solí a smíchejte s nadrobno nakrájeným rozmarýnem. Maso omyjte, osušte a na horní straně několikrát našikmo nařízněte. Do vzniklých zářezů vetřete česnekovou směs a potřete i boční stěny masa. Pokud má maso navrchu trochu tuku, nedávejte pryč, pomůže to udržet vlhkost v mase a v troubě se to hezky upeče do křupava. Na pánvi rozplate olej a maso na něm zprudka osmahněte ze všech stran. Takhle se maso zatáhne a udrží šťavnaté.

Nakrájenou zeleninu dejte do pekáčku, položte na ni osmahnuté maso a zalijte deckou kvalitního červeného vína. Pečte přikryté v rozehřáté troubě asi 60 minut. Průběžně maso polévejte, v případě potřeby dolijte pod maso vodu. Posledních 15 minut maso odklopte, aby získalo pěknou barvu.

Vhodnou přílohou jsou např. vařené brambory a okurkový salát.

Přeji dobrou chuť.

Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat