sobota 5. července 2014

Králík na divoko s domácím bramborovým knedlíkem

Hezký večer,

na tento způsob lze udělat jak např. srnčí maso, tak králíka nebo i kuře. Recept jsem dostala od bývalé kolegyňky a je vážně výborný. Bramborové knedlíky jsem dělala podle tohoto receptu - http://www.mamincinyrecepty.cz/prilohy/bramborove-knedliky-nejlepsi.

Verze s králíkem a omáčkou bez masoxu


Potřebné suroviny:
  • 1 celý králík
  • 5x mrkev
  • 4x petržel
  • 3x cibule
  • 500g rajčatového pyré
  • 0,5l červeného vína
  • masox (nemusí být - viz níže)
  • jalovec
  • čerstvý (nebo sušený) tymián
  • šlehačka nebo zakysaná smetana, příp. brusinky

Králíka v kuse osolte, opepřete a potřete rozdrceným jalovcem a olejem. Nechte ideálně přes noc odležet. Králíka pečte odkrytého v troubě na gril na 200st cca 15-20 minut - v půlce otočte, aby se maso zatáhlo. Kdo nemá v troubě gril, může maso osmahnout nejdříve na pánvičce a pak ho péct oněch 15 minut v klasické troubě bez přikrytí.

Mezitím nakrájejte veškerou zeleninu na kostičky, smíchejte s rajčatovým pyrém a několika snítky čerstvého (nebo přiměřené množství sušeného) tymiánu. Tuto směs dejte pod maso a pečte ještě dalších 15 minut odkryté, ale již na "normální" režim. Já používám horký vzduch. Poté zalijte červeným vínem (na tom nešetřete co se kvality týče, určitě se vyplatí podlít vínem, co vám chutná, ideálně suchým) a pečte dalších 60 minut na 180st.

Po upečení zeleninu rozmixujte. V případě, že chcete použít masox, udělejte hodně silný vývar. Já dávala vždy 2 kosty na 0,5l. Nechcete-li použít masox, pak směs řádně osolte, opepřete. Pak bude omáčka spíš pyré, tak jako na fotce. Můžete propasírovat, jestli chcete hladký krém, ale mě malé hrudky nevadí.

Podávejte buď se šlehačkou a brusinkami, nebo nyní jsme vyzkoušeli zakysanou smetanu a s ní to bylo také výborné. Bohužel není na fotce, zapomněla jsem na ni při focení.

Verze se srnčím hřbetem a omáčkou s masoxem


Přeji dobrou chuť.

Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat