pátek 4. července 2014

Brokolicová polévka s šalvějovými noky

Moje dnešní večeře, naprosto rychlá a jednoduchá. Takové recepty jsou prostě nejlepší. Za málo námahy výborná večeře. :-) Brokolicovou polévku dělám už po xté, ale těmi noky jsem se inspirovala v knize Jezte česky rok v naší kuchyni. Jen jsem si je zase mírně upravila. :-) Mimochodem výborná kniha, určitě to není poslední recept, kterým se nechám inspirovat.



Suroviny na 2 porce:
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • zakysaná smetana
  • 5 PL krupice (cca 70g)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř, mletý muškátový oříšek
  • šalvej
  • případně zeleninový vývar - viz níže
Nejdříve pokrájejte cibuli a česnek a obojí orestujte na řepkovém (nebo slunečnicovém) oleji. Pak přidejte brokolici, kterou jste předtím rozdělili na malé růžičky a zalijte takovým množstvím vody, aby byla brokolice cca z poloviny pod vodou. Vařte přikryté na mírném ohni 10 minut (nebo do změknutí brokolice). Kdo má rád výraznější chuť, místo vody použijte zeleninový vývar, ten tomu dodá zase jinou chuť.

Mezitím si připravte noky tak, že vejce rozšleháte v misce, přidáte krupici, šalvěj a sůl a zamícháte.

Po uvaření brokolici rozmixujte, osolte a opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Vložte do ní noky, které vytvoříte dvěmi polévkovými lžícemi a vařte cca 2-3 minuty. Na talíři ozdobte zakysanou smetanou.

Zdeňka




Žádné komentáře:

Okomentovat