neděle 6. července 2014

Pohanková kaše

Skvělá na snídani i na svačinu. Můžete vařit v mléce, nebo pouze ve vodě, nebo v sójovém mléce. Podle toho, co upřednosťnujete. Já většinou vařím půl na půl ve vodě s mlékem.
Těm co pohanku ještě nezkoušeli doporučuji začít právě s pohankou lámankou, která je chuťově i konzistenčně jemnější než pohanka celá. Navíc na kaši se hodí rozhodně víc. Pohanku se nedoporučuje vařit dlouho, jelikož se pak ničí cenný rutin, který mj. zvyšuje pružnost cév a snižuje cholesterol.



Potřebné suroviny na 2-3 porce:

  • 200g pohanky lámanky
  • 1 střední jablko
  • 1 banán
  • hrst rozinek
  • mletá skořice
  • mléko
  • špetka soli
  • pár mandlí
  • slunečnicová semínka
Pohanku lámanku dejte do vody s mlékem v poměru 1:2 (2 díly vody na 1 díl pohanky). Přidejte špetku soli, rozinky a mletou skořici a přiveďte k varu. Vařte cca 5 minut. Mezitím nahrubo nastrouhejte jablko a ke konci vaření přidejte k pohance. Pokud se mléko vsáklo příliš rychle, přidejte ještě trochu mléka nebo vody a znovu přiveďte k varu. Pak sporák vypněte a nechte 10 minut dojít přikryté pod pokličkou.

Na talířku ozdobte banánem, semínky a na struhadle nastrouhanými mandlemi. Kdo rád sladší kaše, může přidat jakýkoli sirup (agávový, javorový aj.) nebo klidně i melasu. Případně přidat během vaření trochu třtinového cukru.

Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat