středa 2. července 2014

Datlový chléb s ořechy

Tenhle výborný chlebík se hodí jak na svačinu, tak k snídani. Je bez přidaného cukru, tuku a mléka. Originální recept mám z časopisu Albert, jen jsem vyměnila fíky za datle a dala méně ořechů a semínek, jelikož mi to jejich množství přišlo fakt zbytečné....




Potřebné suroviny:
  • 400 ml horkého silného čaje
  • 100g sušených datlí
  • 140g rozinek sultánek
  • 50g ovesných vloček
  • 200g celozrnné mouky (já opět použila asi 50g ječné mouky, nějak jsem si ji oblíbila)
  • 1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
  • 100g mixu ořechů (mandle, lískové oříšky) a 50g mixu ořechů na ozdobu
  • 2 lžíce slunečnicových semínek + hrst na ozdobu
  • 25g dýňových semínek + hrst na ozdobu
  • 1 hrst sezamových semínek na ozdobu
  • 1 vejce
Nejdříve uvařte černý čaj. Ten ještě horký přelijte do mísy a přisypte nakrájené datle, rozinky a vločky a promíchejte. Dejte stranou, aby se čaj nasákl a zchladl. Ořechy a semínka na ozdobu namočte ve vodě, alespoň deset minut.

Mezitím vyložte formu na biskupský chlebíček pečícím papírem. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, ořechy, slunečnicová a dýňová semínka. Vejce vyklepněte k vychladnému ovoci v čaji a pak všechny suché ingredience vmíchejte k mokrým. Těsto přendejte do připravené formy.

Posypte namočenými ořechy a semínky (po tom co jste vylili přebytečnou vodu). Nakonec posypte sezamovými semínky (ty není třeba namáčet).

Pečte cca 60 minut na 170st, pak přiklopte alobalem a 15 minut ještě dopékejte. Pokud vám začnou oříšky příliš hnědnout, přikryjte klidně o něco dříve.

Chléb můžete pomazat tvarohem a obložit plátky oloupaného pomeranče.




Žádné komentáře:

Okomentovat