sobota 25. října 2014

Rýžový nákyp s ovocem

Hezký večer,

rýžový nákyp z natural rýže a třtinovým cukrem je aspoň trošičku zdravější verze. Když rýži pořádně povaříte, nepoznáte skoro rozdíl od klasické bílé. :-) Použila jsem jablka, rozinky a kompotované meruňky. Výborná kombinace. Pro obměnu můžete vyzkoušet pak švestky, s těmi je to taky boží.


Potřebné suroviny:
  • 300g natural rýže (v suchém stavu)
  • 100g třtinového cukru
  • 4 vajíčka
  • 1PL mleté skořice
  • cca 1l mléka
  • širší plátek másla
  • 4 menší jablka
  • 1 malá konzerva meruněk
  • rozinky
  • strouhaný kokos
Rýži uvařte dle návodu v mléce s plátkem másla. Nechte aspoň trochu vychladnout. Žloutky oddělte od bílku a ušlehejte s cukrem a skořicí. Z bílků ušlehejte sníh. Žloutky s cukrem zamíchejte do vychladlé rýže, pak opatrně přidejte bílky.

Formu vymažte máslem a vysypejte kokosem. Na dno dejte trochu rýže, pak jablka s rozinkami, další rýži, další vrstvu jablek s rozinkami, opět rýži, meruňky a na závěr zase rýži.

V přikryté nádobě pečte na 180° 30minut, pak odkryjte a pečte dalších 10 - 15minut do zezlátnutí.

Pokud budete chtít zkusit dát do dortové formy jako já, tak doporučuji pak nechat trochu vychladnout a nožem oddělit nákyp od formy, jinak se vám to rozpadne. :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat