neděle 5. října 2014

Tak trochu jiná hrachová polévka

Pěkný večer,

začíná být venku chladněji, takže je nejvyšší čas začít s teplými polévkami na večeři. :-) Tahle hrachovka je trošku jiná než se běžně dělá a jako vždy jednoduchá na přípravu. Jen čas vaření je delší, ale to je u všech luštěnin...



Potřebné suroviny:
  • 250g žlutého hrachu
  • 1,25l vody
  • 1 cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 2 PL zeleninového bujónu (bez glutamátu např. Alnatura)
  • sůl, bílý pepř
  • muškátový oříšek mletý
  • 2 ČL citrónové šťávy
I když se na obalu psalo, že se žlutý hrách nemusí namáčet (měla jsem půlený), tak jsem ho i tak dvě hodiny před vařením namočila. Nejdříve ho tedy propláchněte a odeberte vzniklou pěnu. Uvařte v neosolené vodě společně s pokrájenou cibulí a česnekem do měkka (cca 40minut).

Po uvaření rozmixujte ponorným mixérem a vraťte na plotnu. Přidejte 1PL oleje, zeleninový bujón, větší špetku muškátového oříšku a bílého pepře. V případě potřeby dosolte. Pořádně promíchejte a vhoďte do polévky ještě na kostičky nakrájené rajče a zhruba 2-3 minuty nechte ještě povařit.

Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a osmahněte na druhé polévkové lžíci oleje. Do uvařené polévky přidejte na závěr citrónovou šťávu a osmahnutou cibulku.

Abyste získali komplexní bílkoviny je dobré polévku jíst s nějakou celozrnnou obilninou. :-)

Přeji dobrou chuť.

Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat