pátek 17. října 2014

Květákovo-bramborový nákyp

Anebo bramborovo-květákový? :-) Je výborný jako příloha k masu, ale můžete ho jíst i samotný. V tom případě bych ho pak asi posypala nějakým dobrým sýrem. :-)



Potřebné suroviny (na 1 velký pekáč):
  • 1kg brambor
  • 1 květák
  • sterilovanou červenou kapii (cca 4 PL)
  • 5 vajíček
  • 2 dcl mléka
  • oregano, bazalka, tymián
  • římský kmín
  • sůl, pepř
  • máslo
  • mouka na vysypání 
Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Květák omyjte, rozdělejte na růžičky a také najemno nastrouhejte. Papriku nakrájejte na menší kousky. Zamíchejte dohromady, přidejte sůl, pepř, římský kmín a směs bylinek dle chuti a opět promíchejte.

Žloutky oddělte od bílků a smíchejte s mlékem. Bílky ušlehejte. Nejdříve do směsi přimíchejte žloutky a pak opatrně sníh z bílků. Směs vlijte do máslem vymazané a moukou (já použila hrubou špaldovou) vysypané formy.

Pečte přikryté na 200° 30minut a pak odkryjte a ještě nechte péct dalších 15 - 20 minut. My jsme měli na večeři s krůtím přírodním řízkem obalovaným v pestu. Lahoda. :-)

Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat