středa 22. října 2014

Minnesotské chilli po česku :-D

Luxusní jídlo, na kterém si tutovně pošmáknou i vaše drahé polovičky! :-) Je to mírně pálivé, je tam maso, takže na chladné dny jako dnes naprosto ideální!

Recept jsem "obšlehla" z knihy Jez a běhej (Scott Jurek). Upravila jsem jen gramáž a některé suroviny vynechala a přidala do toho maso. Nelekejte se seznamu surovin, je jich trochu víc, ale díky tomu je to naprosto dokonalé! :-)



Suroviny na cca 4 porce:
  • 500g mletého hovězího masa
  • 1 menší cibule nebo 1/2 menšího pórku
  • 4 menší žampióny
  • 1/2 žluté papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/2 hrnku mražené kukuřice
  • 1 menší mrkev
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • cca 300g rajského pyré
  • cca 1/2 šálku vody
  • 1/2 šálku bulguru
  • 150g červených fazolí (v suchém stavu)
  • 1/2 sušené červené chilli papričky (nebo jakékoli jiné)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 ČL římského kmínu
  • 1 ČL sušeného koriandru
  • sůl, pepř čtyř barev
  • řepkový olej
Zeleninu nakrájejte na malé kousky. Rozpalte olej na pánvi a osmahněte veškerou čerstvou pokrájenou zeleninu do změknutí. Pak přidejte ostatní suroviny (kromě masa), přikryjte pokličkou a duste na mírnější stupeň 30 - 40 minut. Občas promíchejte a zkontrolujte množství vody. Pokud se vám voda vsákne hned a bulgur je ještě tvrdý, přidejte rajský protlak nebo vodu.

Mezitím si na jiné pánvičce osmahněte maso, jen ho osolte a opepřete a přidejte ke směsi na posledních 5 - 10 minut. Pokud se vám to jako mě nevejde všechno do jedné pánvičky, tak smíchejte až po uvaření a nechte 10 minut přikryté odležet, aby se všechny chutě spojily a maso natáhlo ochucenou omáčku.

Pro obměnu můžete vynechat bulgur (a dát tímpádem méně vody, příp. i protlaku) a udělat si k tomu kukuřičné placky - viz jeden z předchozích receptů.

Žádné komentáře:

Okomentovat