sobota 11. října 2014

Dýňová polévka č. II :-)

Hezký večer,

tentokrát je to klasická dýňová polévka se zakysanou smetanou. Ona se zas tak moc neliší od té s kokosovým mlékem, ale chuťově je to něco úplně jiného. Ale mě chutnají obě, tak je zkuste a posuďte sami.
Zázvor udělá polévku pikantnější a víc vnitřně zahřeje. Ale pokud ho nemáte, stejně tak jako např. kurkumu, tak nezoufejte a obě suroviny s klidem vynechte. I bez nich je polévka mňamózní. :-)




Potřebné suroviny:
  • 1 dýně Hokaido
  • 1 menší cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1ČL čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1PL zeleninového bujónu (nebo 1 kostka)
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL mletého muškátového oříšku
  • bílý pepř, sůl
  • slunečnicový olej
  • dýňová semínka
  • zakysaná smetana
Cibuli a česnek nakrájete a osmahněte v hrnci na trošce oleje. Pak přidejte vydlabanou a na kostičky nakrájenou dýni a ještě chvíli restujte. Zalijte zeleninovým vývarem. Množství stačí takové, aby byla dýně ponořená. Přidejte nastrouhaný zázvor, kurkumu a muškátový oříšek a vařte cca 15-20 minut - do změknutí dýně.

Dýni rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Dle chuti dosolte a opepřte. Na talířku ozdobte zakysanou smetanou a nasucho opraženými dýňovými semínky.

Ideální je k tomu Domácí celozrnný chléb. :-)

Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat