sobota 1. listopadu 2014

Červená čočka s batáty, bulgurem a zeleninou

Tenhle recept vznikl na základě toho, že mám doma marody, tak jsem chtěla uvařit něco hodně zdravého a výživného. Hlíva ústřičná posiluje imunitu, červená čočka s bulgurem dodají tělu bílkoviny a zelenina se postará o vitamíny. A do toho ještě zázvor a česnek a jídlo pro marody je hotové. :-)) A navíc jsme si fakt pošmákli.



Suroviny na cca 4 - 5 porcí:
  • 500g batátů (sladké brambory)
  • 200g červené čočky
  • 150g bulguru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená cibule (malá)
  • 1 menší cuketa
  • 1 žlutá paprika
  • 300g hlívy ústřičné
  • 2cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 PL misa
  • čerstvá petrželka a bazalka
  • sůl
  • olej
Červenou čočku propláchněte, přidejte k ní oloupané a na kostičky nakrájené batáty, zalijte dostatečným množstvím vody a vařte cca 25 minut nebo do změknutí brambor. Po uvaření případnou přebytečnou vodu slijte a teprve pak osolte, přidejte prolisovaný česnek a ještě krátce povařte. Po uvaření přimíchejte nakrájené čerstvé bylinky.

Mezitím uvařte bulgur dle návodu - tj. voda 1:1, vařit asi 15 minut a pak nechat 5 - 10 minut dojít v přikrytém hrnci. Nakrájejte ostatní zeleninu a na pánvi nejdříve osmahněte červenou cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidejte hlívu, chvíli restujte a pak mírně podlijte vodou a duste asi 15 minut. Poté přimíchejte cuketu, papriku a nastrouhaný zázvor a duste ještě dalších cca 5 - 10 minut. Mělo by vám v pánvičce zůstat trochu vody, tu slijte do misky a rozmíchejte v ní miso. Dejte zpět k zelenině a promíchejte. Kdo chce, může ještě dosolit, ale mě miso bohatě stačí.
 




Žádné komentáře:

Okomentovat