sobota 1. listopadu 2014

Celozrnný dýňový perník

Našla jsem si recept a byla rozhodnuta, že tentokrát ten recept dodržím... No, asi tušíte, jak to dopadlo... Takže tady je moje verze. :-) Jen těsta nebylo moc, takže je to na menší plech. Recept dopiluji na celý velký plech, nebo si dávku rovnou zdvojte, protože po tomhle perníku se jen zapráší!! :-)




Suroviny na plech cca 20x30cm:
  • 200g celozrnné pšeničné mouky
  • 50g špaldové hrubé mouky
  • 50g pohankové mouky
  • 90g lískových oříšků
  • hrnek rozinek
  • 130ml slunečnicového oleje
  • 2 PL sladěnky
  • 380g dýně Hokaido
  • 2 ČL krypřícího prášku do perníku
  • 1 ČL kypřícího prášku s vinným kamenem
  • špetka soli
Na pomazání:
  • meruňková marmeláda
  • strouhaný kokos
Nedříve si připravte dýni. Oloupejte ji, vydlabejte, odvažte si 380g (cca půlka dýně) a nahrubo nastrouhejte. Poté nasekejte oříšky na kousky. Rozinky namočte do horké vody a nechte pár minut nacucnout. Pokud máte rádi rum, namočte do rumu, ale to chce tak den dopředu a ten já neměla. :-)

V míse smíchejte mouky (můžete použít pouze celozrnnou pšeničnou, pokud nemáte špaldovou a pohankovou), oříšky a kypřící prášky. V hrnci zahřejte olej a přidejte 2 lžíce sladěnky. Takhle se vám podaří sladěnku pořádně rozmíchat. Směs ale nevařte! Ještě teplou směs oleje se sladěnkou vlijte k suchým ingrediencím. Sceďte rozinky a společně s dýní přidejte k těstu a pořádně promíchejte. Pokud bude těsto suché, přídávejte po troškách vodu. Já musela přidat cca 50ml. Těsto bude tuhé, ale nesmí být suché.

Plech vyložte pečícím papírem a stěrkou na něj rozložte těsto a dejte péct na 175° na 25 - 30 minut.

Ještě na teplý perník potřete tenkou vrstvu meruňkové marmelády a posypte strouhaným kokosem. Můžete obojí vynechat, ale díky marmeládě je buchta ještě víc vláčná a co si budeme povídat i víc sladká. :-))) I když tentokrát si myslím, že je buchta díky těm rozinkám a sladěnce sladká dostatečně.


Žádné komentáře:

Okomentovat