čtvrtek 6. listopadu 2014

Výborná kapustová polévka

Zdravá a vydatná polévka, kterou si můžete dát i jako hlavní chod třeba s kouskem celozrnného pečiva.


Pořebné suroviny:
  • 600g oloupaných brambor
  • 600g kapusty (cca 1/2 hlávky)
  • 1 mrkev
  • kus celeru
  • 1 cibule (nebo kus pórku)
  • 3 stroužky česneku
  • 2l vody
  • 4PL zeleninového bujónu (např. Alnatura)
  • plátek másla
  • 1 PL řepkového (přip. slunečnicového) oleje
  • 1 ČL drceného kmínu
  • sůl, pepř čtyř barev
Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Kapustu zbavte tuhých částí, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké proužky.

Nakrájenou cibuli, mrkev, celer a 2 stroužky česneku osmahněte na másle rozpuštěném s olejem. Pár minut restujte. Pak přidejte brambory a kmín a dalších pár minut za občasného míchání restujte. Potom zalijte horkým vývarem, přidejte 3/4 nakrájené kapusty a vařte do změknutí (cca 20 - 30 minut).

Rozmixujte, vraťte na sporák a přidejte do polévky zbylou kapustu a prolisovaný česnek. Vařte ještě dalších 10 minut. V případě potřeby dosolte a dopepřete.

Žádné komentáře:

Okomentovat