pondělí 3. listopadu 2014

Dýňové rizoto

Pěkný den,

tak jsem tu zase s jedním jednoduchým, ale chuťově naprosto vynikajícím receptem. :-)



Suroviny na cca 4 porce:
  • 200g kulatozrnné rýže
  • 400g dýně Hokaido (cca 1/2)
  • 1/2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • domácí zeleninovo-kuřecí vývar (nebo zeleninový kupovaný)
  • slunečnicový olej
  • parmazán
Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájenou na kostičky osmahněte v hrnci do zesklovatění, pak přidejte dýni a za stáleho míchání 3 minuty restujte. Přidejte propláchnutou a okapanou rýži a opět chvíli restujte. Pak zalijte teplým vývarem tak, ať jsou všechny suroviny zalité. Přikryjte pokličkou a na mírném stupni nechte probublávat. Občas promíchejte a hlídejte množství vody. Vývar dolévejte postupně. Vařte do změknutí rýže a dýně (zhruba 25 minut).  Pár minut před koncem přidejte prolisovaný česnek. V případě potřeby dosolte. Na talířku posypte parmazánem nebo jiným podobným sýrem.

Pro obměnu můžete do rizota přilít 2dcl kvalitního bílého vína. Také je výborné, když sýr přisypete na závěr vaření do rizota, aby se rozpustil a spojil s rýží.

Přeji dobrou chuť.

Zdeňka

Žádné komentáře:

Okomentovat