pátek 7. srpna 2015

Luštěninová omáčka na těstoviny

Tahle omáčka vznikla naprostou náhodou. Uvařila jsem si až moc kaše a vymýšlela jak ji ještě využít a přidáním pár ingrediencí z toho vznikla nezvyklá, ale chuťově velmi zajímavá omáčka, třeba na těstoviny. :-) Obohatila jsem ji o amarant, který můžete vynechat, je tam pro zvýšení nutriční hodnoty jídla. Pak ale bude omáčky méně a bude o něco méně hustá. Takže buď zahustěte něčím jiným, nebo jen dejte méně vody.

A cože to vlastně amarant je? :-) Jsou to takové malinké kuličky (semena trávy zvané Laskavec) a jsou přirozeně bezlepkové. Obsahují bíloviny, vlákninu, spoustu minerálů a vitamínů a zdravých tuků.


Potřebné suroviny na 3-4 porce:
  • 80g červené čočky (v syrovém stavu)
  • 40g amarantu 
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 malé cukety
  • 1 menší mrkev
  • 10cm kousek pórku (bílá část) nebo jedna cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2x bobkový list
  • 1/2 ČL drceného koriandru
  • sušený (nebo ještě lépe čerstvý) koriandr
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 2-3 PL rajského protlaku (dle chuti)
  • sůl, čerstvě mletý čtyřbarevný pepř
  • řepkový olej
Na oleji zpěňte nadrobno nakrájený pórek. Pak přidejte amarant, zalijte vodou a vařte 10 minut. Mezitím propláchněte čočku a ostatní zeleninu nakrájejte na kousky, česnek prolisujte. K amarantu přisypte čočku, bobkový list, kurkumu a drcený koriandr a vařte dalších 10 minut. Na závěr přidejte papriku, cuketu a mrkev, česnek, sušený koriandr a rajský protlak. Nechte probublávat dalších 10 minut.

Na úplný závěr dosolte a opepřete a rozmixujte dohladka. Nechte ideálně ještě 10 minut přikryté, aby amarant dostatečně změkl a všechny chutě se propojily.

Vodu jsem neodměřovala, nalijte ji zpočátku proto méně a pak podle přidané čočky případně dolijte.

Můžete podávat s těstovinami, kuskusem, bulgurem apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat