pátek 14. srpna 2015

Domácí kokosové mléko

Skvělá alternativa klasického mléka. Můžete vypít jen tak, přidat do koktejlu, kaše, moučníku. Prostě kamkoli, kam by normálně přišlo mléko.

Potřebné suroviny:
  • dužina z jednoho kokosu
  • 1l vody
  • 1-2 ČL agávového sirupu
Nejdříve z kokosu využijte kokosovu vodu. Ta je bohatým zdrojem draslíku, vitamínů B (kromě B6 a B12) a vitamínu C. Na kokosovém ořechu naleznete tři otvory. Dva z nich jsou tvrdé, jeden lze jednoduše propíchnout třeba vývrtkou nebo šroubovákem. Takhle se vám podaří dostat ke kokosové vodě. Tu můžete použít třeba do koktejlu.

Zbylý ořech můžete rozbít buď pomocí kladívka, nebo ho dát na 10-15 minut do trouby na 200°C. Skořápka by měla prasknout. Po vychladnutí jej oloupejte.

Bílou dužinu nakrájejte na menší kousky a rozmixujte v mixéru. Poté přilijte trochu vody a znovu mixujte. Nakonec vlijte zbytek vody a nechte opět rozmixovat, pokaždé alespoň 2 minuty, podle výkonnosti mixéru. :-) Přeceďte přes jemné sítko, nebo přes kus látky.

Dle chuti oslaďte agávovým sirupem.

Žádné komentáře:

Okomentovat