sobota 1. srpna 2015

Křupavé müsli tyčinky

Vyzkoušela jsem trošku jiný typ tyčinek, jako svačinka jsou naprosto ideální. Místo banánů jsem použila jablečné pyré. Tyčinky jsou díky tomu méně sladké a víc křupavé, navíc obohacené semínky. Všechny suroviny jsou samozřejmě variabilní. Použijte semínka, které máte zrovna doma, nebo které máte rádi.

Potřebné suroviny:
  • 150g jemných ovesných vloček s klíčky
  • 1 střední jablko
  • 40g sušených švestek
  • 75g sušených datlí
  • 50g mandlí
  • 20g konopných semínek loupaných
  • 20g sezamových semínek
  • cca 1dcl vývaru z jablek (viz níže)
Jablko oloupejte, nakrájejte a dejte na pár minut podusit v malém množství vody. Datle a švestky namočte ideálně na půl hodiny do vody, nebo přihoďte k jablku a také povařte, aby změkly. Přebytečnou vodu slijte, ale nevylévejte. Jablko, švestky a datle společně rozmixujte a postupně přilévejte vývar z jablek, aby vám vznikla jemná a relativně tekutá kaše.

Ostatní suché ingredience smíchejte dohromady (mandle rozmixujte nebo alespoň nasekejte na menší kousky) a vmíchejte do ovocného pyré. Měla by vám vzniknout málo lepivá hmota, která se nerozpadá. V případě potřeby přisypte vločky, nebo dolijte vodu.

Těsto napěchujte do pekáčku vyloženého pečícím papírem (dávka je cca na 1/2 plechu - podle zvolené tloušťky tyčinek)  a pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 8 minut z každé strany. (V půlce pečení vyklopte opatrně hmotu na jiný pečící papír a vložte opět do trouby, aby se směs opekla i z druhé strany.)

Po vychladnutí uschovávejte v ledničce (pak už nebudou křupavé, ale na chuti jim to neubere), vydrží tam cca 2-3 dny. Ostatní tyčinky dávám do mrazáku a vytahuji podle potřeby. A vždycky peču dvě dávky, ta jedna je velmi rychle pryč. :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat