Potřebné suroviny na 4 porce:
- 2 celé paličky česneku
- extra panenský olivový olej
- 2 bobkové listy
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 větší brambory
- 120 ml bílého vína
- 600ml kuřecího vývaru (např. Wurzl)
- 2 lžíce zakysané smetany (nemusí být)
Nechte česnek vychladnout a pak stroužky vyloupejte. V hrnci rozehřejte máslo a na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli do zesklovatění. Pak přidejte na půl kolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájené brambory. Asi 2-3 minuty za občasného míchání restujte. Zalijte vínem a nechte silněji probublávat pár minut, až se trochu vína odpaří. Přidejte oloupaný pečený česnek a vývar. Ztlumte a vařte 30 minut.
Polévku rozmixujte. Můžete zjemnit zakysanou smetanou.
Tip: Podávejte s osmaženými kostičkami z rohlíků nebo domácí bagety, posypané čerstvě mletým černým pepřem a dochuťte lístky oregana nebo majoránky.
Žádné komentáře:
Okomentovat