Miso
je
fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů a určitého druhu obilí. Ovlivňuje
vyváženost přírodních uhlovodanů, dodává esenciální aminokyseliny, vitamíny,
minerály (obsahuje např. hodně železa) a proteiny ve vyváženém složení. Je
nízkotučné a nízkokalorické.
Jeho denní
konzumace snižuje cholesterol (obsahuje kyselinu linolovou a lecitin),
alkalizuje krev, ruší působení některých karcinogenů, neutralizuje účinek
znečištěného ovzduší, podporuje správnou látkovou výměnu, vyrovnává nízký tlak,
posiluje imunitu, pomáhá při špatném trávení aj.
Používá se
na zvýraznění chuti, tedy v malých dávkách. Aby se zachovaly všechny biologicky
aktivní látky, přidáváme miso až ke konci tepelné úpravy jídla. Přidává se do
polévek, luštěninových jídel, na ochucení omáček, pomazánek atd. Miso
rozpustíme v trošce vody nebo vývaru a přidáme do jídla. Miso by se mělo vždy
mírně tepelně povařit, nejvýše však 4 minuty. Varem se pozmění jeho svěží chuť,
zničí se potřebné enzymy a mikroorganismy.
Hlavní typy miso koření:
Mugi miso - s ječmenem, žluté, středně silné
koření, je universální, vhodné pro celoroční vaření, při každodenní potřebě v
japonských kuchyních a k přípravě omáček, obsahuje nejvíce minerálních
látek.Tohle používám já. Doporučuji si koupit v sáčku (viz foto) vyjde to levněji. :-)
Hacho miso - je červené až tmavě čokoládově
zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma.
Shiro miso - je sladké, obsahuje hodně
škrobů, můžete použít jako náhražku mléka nebo margarínu, používá se do
obilných kaší, krémových polévek, bramborové kaše, tofu krémů aj.
Shoyu
je tradiční japonský výrobek k dochucování pokrmů.
Je to sójová omáčka, která se vyrábí ze sójových bobů, pšenice a fermentačního
činidla bez konzervačních látek či jiné chemie. Má jemnou slano-nasládlou chuť. Použít ji lze do polévek, omáček, pomazánek,do
zeleninových směsí, zálivek…
Tamari
je také sójová omáčka, která ale vzniká při výrobě
misa. Má tmavší barvu, výraznější chuť a je slanější než Shoyu. Je bezlepková. Obsahuje i více minerálů a stopových prvků. Obsahuje živé enzymy, vysoce
kvalitní aminokyseliny a mikroorganismy důležité pro dobré trávení.
Neutralizuje extrémy kyselin i zásad v žaludku.
Opět ji lze využít všude tam, kde Shoyu sójovou
omáčku.
Tahini
je sezamový
krém bez soli, vyroben z čerstvě opražených a rozemletých sezamových semínek.
Obsahuje
řadu vitamínů skupiny B, důležité minerály (draslík, vápník, hořčík, železo a
zinek) a stopové prvky. Je doporučováno při onemocněních kůže, sliznic, nehtů a
vlasů, ke zvýšení imunity a zlepšení látkové výměny.
Před použitím vždy promíchejte, je totiž běžné, že se olej drží na povrchu. Používám jej do hummusu (cizrnové pomazánky) nebo občas namažu na celozrnný chléb (místo másla) s marmeládou bez cukru. :-) Jinak lze použít i do jiných pomazánek, do obilných kaší, do polévek (to ale nemám vyzkoušené).
Chia semínka
jsou drobná
semínka šalvěje hispánské rostoucí v Jižní a Střední Americe. Pro svou
výživovou hodnotu jsou nazývána jako jídlo běžců. J Mají vynikající hydrofilní
vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu (1 díl semínek dokáže
zvětšit svůj objem až 12x, čímž pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci).
Jsou
významných zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků (zejména nenasycené
mastné kyseliny omega-3) a vlákniny. Dále obsahují řadu antioxidantů, velké
množství vápníku, dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor aj.
Mají
schopnost významně snižovat hladinu krevního cukru, protože prodlužují proces
přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, díky čemuž nedochází k rapidnímu
zvýšení krevního cukru a tím pádem vás ochrání před pocitem hladu při následném
poklesu krevního cukru. Je vhodné konzumovat semínka
vždy s nějakou tekutinou, aby došlo k podpoření hydrofilního účinku.
Právě vzniklý jemný gel zpomaluje proces trávicích enzymů v žaludku.
Všeobecně
chia semínka obsahují:
- dvakrát více vlákniny než obilné vločky
- dvakrát více draslíku než banány
- třikrát více selenu než len
- pětkrát více proteinů než červené fazole
- pětkrát více vápníku než mléko
- sedmkrát více omega-3-mastných kyselin než losos, devětkrát více omega-3 než sója, dvojnásobek omega-3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% více omega-3 než v lněném semínku
- čtyřikrát více fosforu než mléko
- desetkrát více hořčíku než brokolice
- třikrát více železa než špenát
- třikrát vyšší síla antioxidantů než v borůvkách
Použít je
můžete všude tam, kde jiná semínka. Já je nejčastěji přidávám do kaší, polévek,
pomazánek, kukuřičných placek, koktejlů…. Prostě všude tam, kde na sebe mohou
navázat vodu. Nebo je můžete nechat nějakou dobu ve vodě a nápoj pak vypít, ale
tohle já nejsem schopna pozřít. J
Recepty
speciálně s těmito semínky a další informace naleznete např. zde - http://www.chia-seminka.cz/recepty/.
Tofu
se vyrábí srážením sojového mléka. Je rostlinným
zdrojem bílkovin, obsahuje prospěšné nasycené mastné kyseliny, vlákninu,
vitamíny skupiny B a minerály jako je vápník, hořčík, železo.
Prodává se buď neochucené (bílé) nebo např. uzené,
s mořskou řasou aj. U bílého je výhoda, že přejme chuť ostatních přísad,
takže se výborně hodí na marinování. (Samotné vám chutnat nebude, vždy je třeba
ho řádně ochutit a marinování se mi osvědčilo nejvíce). Ochucená tofu jsou
určena k přímé spotřebě. Ty tedy stačí již jen nakrájet a můžete je přidat
např. do salátu, do zeleninové směsi, na pečivo, do pomazánek aj.
Žádné komentáře:
Okomentovat