sobota 21. listopadu 2015

Rizoto s adzuki

Tak trochu jiné rizoto. 

Potřebné suroviny:

  • 100g adzuki fazolí
  • 200g natural kulatozrnné rýže
  • 1 červená cibule
  • 3 menší mrkve
  • 1/2 bílé papriky
  • 1/2 žluté papriky
  • 4-5 žampiónů
  • 2 PL misa
  • 1 ČL mleté sladké papriky
  • olivový olej extra virgin
  • 2 PL sezamu natural (neloupaný)
  • sůl, pepř
Adzuki fazole si nejdříve namočte ideálně přes noc. Pak vodu slijte, fazole propláchněte a dejte vařit. To trvá cca 45-60 minut (byť je na sáčku uvedeno 30 minut...). Pro lepší stravitelnost vařte společně se saturejkou nebo mořskou řasou, nebo klidně obojím.

Rýži propláchněte a vařte v lehce osolené vodě do změknutí. Cca 45 minut, dle výrobce.

Cibuli nakrájejte na jemné půlměsíčky, očištěnou mrkev na půlkolečka. Obojí osmahněte na olivovém oleji do mírného zhnědnutí. Zasypte mletou papriku, krátce ještě orestujte a podlijte trochou horké vody. Přidejte na tenko nakrájené žampiony a duste asi 5 minut. V případě potřeby dolévejte vodou, ale jen po troškách. Ke směsi přihoďte nadrobno nakrájené papriky a ještě chvíli poduste. Mezitím si rozmíchejte miso v malém množství vody a přidejte do pánve. Dvě minutky nechte ještě probublat.

Stáhněte z plotny a vmíchejte rýži, fazole a sezam. V případě potřeby dosolte nebo opepřete. Můžete také ochutit svou oblíbenou bylinkou, nebo posypat na kolečka nakrájený mladý pórek nebo jarní cibulku.

Žádné komentáře:

Okomentovat