úterý 10. listopadu 2015

Źitné placky

Tyhle placky si můžete dopřát jak naslano, tak i nasladko.


Potřebné suroviny:
  • 1 hrnek žitné mouky
  • špetka soli
  • 3 PL olivového oleje
  • 1/4 hrnku vody




Všechny suroviny smíchejte až vám vznikne tuhé těsto. Na pomoučeném vále vyválejte placky o tloušťce zhruba 2 mm.  Velikost si zvolte sami. Plech vyložte pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby (cca 180°C). Z každé strany pečte 3-5 minut, podle tloušťky placky. Placka by měla být uvnitř propečená, ale navrchu vláčná, nikoli křupavá. Když si nejste jistí, ulomte kousek z jedné placky.

Můžete podávat teplé i vychladlé.

Varianta naslano: potřete bazalkovým pestem a poklaďte oblíbeným zeleninovým salátem pokapaným třeba citrónovou šťávou.

Varianta nasladko: potřete medem a poklaďte oblíbeným ovocem. Já podusila jablka a hrušky, posypala skořicí a oříšky. Můžete použít i marmeládu a zakysanou smetanu. Prostě cokoli, co vám chutná.


Žádné komentáře:

Okomentovat