čtvrtek 4. února 2016

Nadívaná vepřová kýta

Dlouho jsem nic nevložila, protože už to tolik nestíhám... S touhle lahodnou pečínkou se s Vámi ale musím podělit. Je krásně vláčná a díky sušeným rajčatům, klobásce a omáčce má perfektní chuť.

Potřebné suroviny pro 4 osoby:
  • cca 500g vepřové kýty
  • 4 stroužky česneku
  • tymián a rozmarýn
  • olivový olej
  • několik sušených rajčat v oleji
  • uherská klobáska (nebo jiná lehce pikantní)
  • 100ml červeného vína
  • 200-300ml masového vývaru
  • 300ml kvalitního rajčatového pyré
  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 3 šalotky
  • bazalka
  • sůl, pepř
Vepřovou kýtu opláchněte a usušte. Rozřízněte ji na několik plátků, ale nedokrojujte až do konce, nechte vespod tak cca 1cm. Utřete česnek se solí, přidejte tymián a rozmarýn (zhruba z každého 1PL) a vše pořádně rozmělněte. Nakonec přilijte olej (dělala jsem od oka, prostě ať Vám to vyjde na celý kus mas) a vzniklou směsí potřete pokrájené maso ze všech stran i uvnitř. Dejte do ledničky přes noc naležet.

Druhý den si připravte sušená rajčata, na kolečka nakrájenou klobásu a párátka. Připravte si i rajčatové pyré, vmíchejte do něj sušenou bazalku a potřete jím maso ze všech stran, dovnitř každé "kapsy" vložte rajčata s klobásou (já do každé kapsy vložila 2 sušená rajčata a 3-4 kolečka klobásy) a zafixujte párátky. Maso vložte do pekáčku na jehož dno jste dali pokrájenou mrkev, celer a šalotky (stačí na větší kusy) a polijte zbytkem rajčatového pyré.



Zeleninu podlijte vínem a vývarem (pokud Vám to přijde hodně, tak dolévejte postupně), pekáč přikryjte a pečte ve vyhřáté troubě na 175°C zhruba 1,5 hodiny. Maso průběžně polévejte vývarem.

Po upečení maso vyjměte a zeleninu rozmixujte dohladka. V případě potřeby zřeďte vývarem do požadované hustoty.

Podávejte s bramborovým knedlíkem nebo noky.

Žádné komentáře:

Okomentovat