středa 9. března 2016

Fenyklová polévka

Polévky jíme v zimě prakticky téměř každý den. Snažím se v nich obměňovat zeleninu i přílohy, abychom i přes chladné počasí a nedostatek čerstvých surovin do sebe dostali maximum vitamínů a minerálů. Myslím, že tahle polévka to určitě splňuje.


Potřebné suroviny na cca 4 porce:
  • 1 fenykl
  • 1 větší mrkev
  • 2 střední brambory
  • 1 menší cibule
  • slunečnicový olej
  • domácí zeleninový vývar,nebo 1-2 PL Alnatura bujónu
  • sezamová semínka
  • lahůdkové droždí
  • čerstvý kopr
Cibuli nakrájejte na kostičky a buď nechte zesklovatět na oleji,nebo lehce poduste na malém množství vody s olejem (střídám obě varianty, ta druhá je šetrnější a nevznikají při ní transmastné kyseliny).

Mezitím si oloupejte mrkev a brambory, fenykl očistěte a odřízněte nať, kterou si dejte bokem. Nakrájete všechno na zhruba stejné kousky, přihoďte k cibuli a zalijte vývarem tak, aby byla zelenina tak akorát ponořená. Vařte cca 15-20 minut (do změknutí zeleniny). V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.

Po uvaření nechte trochu vychladnout a rozmixujte dohladka. Sezamové semínko smíchejte s lahůdkovým droždí 1:1 a rozmixujte pro lepší stravitelnost semínek. Fenyklovou nať společně s koprem nasekejte najemno. Na talířku posypte polévku směsí semínek s droždím a koprem.


Žádné komentáře:

Okomentovat