středa 9. března 2016

Banánovo-"čokololádové" lívance (veganské)

Koupila jsem si skvělou knihu Vegan v kondici (Brendan Brazier), která obsahuje kromě skutečně zajímavého textu zaměřeného na veganskou stravu a sportování, ale i obecné účinky jednotlivých potravin na tělo, i několik velmi inspirujících receptů. Tento je jeden z nich.

Lívance jsou jiné, než klasické z bílé mouky a mléka, ale zato jsou plné kvalitních bílkovin, esenciálních mastných kysel a přirozeně se vyskytujících vitamínů a minerálů. Prostě ideální snídaně i pro nesportovní všežravce. :-)

A když si k nim dáte nějakou kvalitní marmeládu, nebo domácí ovocné pyré (viz v receptu níže), tak si skutečně pochutnáte.


Potřebné suroviny (cca 3-4 porce):
  • 2 zralé banány 
  • 2 namočené sušené datle
  • 1 šálek amarantových pukanců (DM drogerie)
  • 1 PL konopných semínek (loupaných)
  • 1,5 šálku vody
  • 1/2 šálku pohankové mouky
  • 1/4 šálku mletých lněných semínek
  • 1/4 šálku karobového prášku
  • 1 PL agávového sirupu
  • kokosový olej na smažení
Banány nakrájete na kousky a vhoďte do mixéru. Datle je nejlepší zalít vodou (pro urychlení zalejte horkou vodou) a nechat alespoň půl hodiny (klidně i déle) namočené. Díky tomu změknou a půjdou lépe rozmixovat. Poté vodu slijte, nakrájejte je na menší kousky a společně s ostatními surovinami kromě kokosového oleje vhoďte do mixéru a rozmixujte. Můžete taky rozmixovat jen část pukanců a zbytek vmíchat do těsta.

Nechte chvíli odpočinout. Na pánvi rozehřejte malé množství kokosového oleje (koupíte např. v Rossmannovi nebo i DM drogerii) a lívance smažte na mírnějším stupni z každé strany alespoň 5 minut.

Mezitím si můžete připravit namísto marmelády toto ovocné pyré: oloupejte jablko a hrušku, zbavte jadřinců a nakrájejte na cca stejně velké kousky. Přihoďte pár omytých sušených švestek (ideálně nesířených) a duste v malém množství vody v přikrytém hrnci asi 5-10 minut. Vodu pak slijte, můžete ji použít jako šťávu k pití, a ovoce rozmixujte. Podávejte ještě teplé k lívancům.

Tip pro sportovce: Původně je v receptu ještě konopný protein (1/4 šálku). Potřebujete-li dodat tělu větší množství bílkovin, je to ideální volba. Pro malé děti ale není nejvhodnější. Já jej doma mám a doporučuji si jej do jídla přidávat po menším množství, přeci jen trochu ovlivňuje výslednou chuť jídla a chce si to na něj přivyknout.



Žádné komentáře:

Okomentovat