středa 8. dubna 2015

Fazolový koláč

Taky se vám stává, že máte nějakou představu a nakonec to jídlo dopadne úplně jinak? :-) Takže přesně tohle je ten případ. Měly to být karbanátky, vznikl z toho výborný a netradiční koláč. Použila jsem žíhané fazole střední velikosti, ale dobré to bude určitě i s těmi velkými červenými.

Potřebné suroviny na formu o průměru 28cm:
  • 200g fazolí v suchém stavu
  • cca 15cm kousek pórku
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 2 větší stroužky česneku
  • 2PL pohankové mouky
  • 2 bobkové listy
  • 1PL tyminánu (vrchovatá)
  • trocha másla
  • sůl
  • 100g goudy

Fazole (probrané a předem namočené) uvařte v neosolené vodě s bobkovým listem do měkka. 5 minut před vypnutím přihoďte k fazolím najemno nakrájený celer a vodu osolte.

Mrkev nastrouhejte nahrubo, pórek rozčtvrťte a nakrájejte na tenké plátky. Máslo rozehřejte na pánvi a krátce (asi 2 minuty) na něm orestujte mrkev s pórkem a roztřeným česnekem.

3/4 uvařených fazolí s celerem rozmixujte s trouchou vody z vaření. Přimíchejte zbytek fazolí a orestovanou zeleninu, ochuťte tymiánem, v případě potřeby dosolte. Podle toho, kolik jste použili vody, zahustěte moukou. Směs nalijte do koláčové nebo dortové formy vyložené pečícím papírem.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 175°C 25 minut. Posypte nastrouhaným sýrem a dejte ještě na cca 5 minut zapéct.

Můžete podávat např. s vařenými brambory nebo polentovou kaší a zeleninovým salátem.

Žádné komentáře:

Okomentovat