Tenhle koláč jsem pekla už mnohokrát, obvykle v létě, kdy je na trhu spousta ovoce. Ale proč si ho neupéct i dříve třeba s mraženým ovocem. :-) Tentokrát jsem klasickou polohrubou mouku nahradila špaldovou a použila mraženou lesní směs. Přiznám se, cukr je bílý... Trochu jsem se bála co by s tím udělal třtinový, mám zrovna takový hrubozrnný a tmavý. Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Potřebné suroviny na drobenku:
- 125g hrubé špaldové mouky
- 125g hladké špaldové mouky
- 100g másla
- 1 vajíčko
- 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
- 90g moučkové cukru
Na tvarohovou náplň:
- 250g polotučného tvarohu
- 1 vajíčko
- 1 PL agávového sirupu (podle kyselosti ovoce)
- libovolné měkčí ovoce (maliny, jahody, rybíz, borůvky, příp. meruňky, broskve.... )
Máslo nechte v teple změknout a teprve pak smíchejte všechny suroviny na drobenku. Formu na koláč nebo dort vyložte pečícím papírem a z cca 3/4 uplácejte rukama těsto na dně formy a nechte mírně vyvýšené okraje. Připravte si tvarohovou náplň a nalijte ji na těsto. Posypte ovocem a zbylou drobenkou. Já používám směs z Lidlu a musím říct, že ta obsahuje minimum vody, takže jsem si dovolila posypat ještě zmraženým ovocem. Jinak bych raději doporučila nechat rozmrazit, přebytečnou vodu slít a teprve pak použít na koláč.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 175°C cca 30 minut.
Tip: Pokud je ovoce příliš kyselé, můžete na talíři polít koláč ještě agávovým sirupem.
Žádné komentáře:
Okomentovat