už dávno jsem chtěla vyzkoušet domácí zelný salát a stále jsem neměla odvahu. Zbyla mi půlka hlávka zelí, takže jsem se konečně odhodlala a fakt to stojí za to! Zelí krásně zkřehlo, takže jsme si vážně pošmákli. Suroviny si uzpůsobte podle toho, kolik zelí máte...
Suroviny:
- 1/2 hlávky zelí (cca 500g)
- 2 mrkve
- sůl
- ocet
- cukr
- slunečnicový olej
Zelí nakrouhejte nebo prostě nařezejte na skutečně tenké nudličky. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Obojí dejte do mísy a zalijte horkou vodou a nechte chvíli odstát. Pak vodu slijte. Tento krok můžete vynechat, ale četla jsem, že tohle je lepší na slinivku a navíc podle tradiční čínské medicíny je to lepší, než jíst zeleninu (i ovoce) úplně syrové... :-)
Pak zelí osolte a pořádně promačkejte rukama. Tenhle krok je velmi důležitý, aby zelí zkřehlo. Takže fakt mačkejte silně a několik minut. Pak dle chuti přilijte ocet, oslaďte cukrem a dejte tak 1PL oleje.
Je ideální nechat salát odležet aspoň hodinu. Můžete cukr a ocet vynechat a ochutit jen citrónovou šťávou.
Ale upřímně, s octem a cukrem je to lepší.. :-)
Tak to zkuste. Na blížící se zimu je to ideální vitamínová bomba.
Zdeňka
Žádné komentáře:
Okomentovat