znáte adzuki fazole? Jsou to menší fazolky, chutnají oříškově a v tradiční čínské medicíně jsou velmi vážené a doporučované. Jsou totiž lépe stravitelné než ostatní fazole a mají velmi dobrý vliv na ledviny. Obsahují mj. vápník, železo, hořčík a zinek. Navíc jsem se nedávno dočetla, že když spojíte v jednom jídle luštěninu s obilninou, máte komplexní bílkoviny, které plně nahradí bílkoviny z masa. :-) A navíc... tahle polévka je fakt výtečná!
Můžete ji mít i jako hlavní chod - na oběd nebo na večeři, protože je hodně hustá. Kdo má raději spíš víc řídkou polévku, ať si přidá vývaru.
Potřebné suroviny:
- 1/2 šálku adzuki fazolí (neuvařených)
- 1/4 šálku ječných krup (neuvařených)
- kousek celeru
- 1 středně velká petržel
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 1 větší stroužek česneku
- cca 10cm kousek pórku
- 1l zeleninového vývaru bez glutamátu (např. Alnatura, Wurzl...)
- 1 PL misa (lze nahradit sójovou omáčkou, ideálně bez glutamátu :-) )
- 2 PL octa
- majoránka, tymián, sůl
- slunečnicový olej
Celer a petržel nastrouhejte nahrubo a společně s jemně nakrájenou cibulí osmahněte na trošce oleje. Přidejte na půlkolečka nakrájenou mrkev a prolisovaný česnek a zalijte vývarem.
Po 10 minutách vaření přidejte do polévky již uvařené kroupy, adzuki fazole a na kolečka nakrájený pórek. Vařte dalších 5 minut. Poté polévku odstavte, ochuťte majoránkou a tyminánem. Miso si rozmíchejte v malé trošce polévky a pak teprve vlijte do hrnce. Přilijte ocet a vše řádně promíchejte. V případě potřeby dosolte. Na talířku můžete ozdobit syrovým pórkem.
Přeji vám dobrou chuť.
Zdeňka
Žádné komentáře:
Okomentovat