Chleba je velmi, velmi chutný. Jedla bych i úplně samotný. :-) Navíc je to skutečně naprosto nenáročný recet na přípravu, žádné kynutí atd. takže si myslím, že ho zvládnou určitě úplně všichni.
Potřebné suroviny:
- 50g špaldových vloček
- 75g ječných vloček
- 370g špaldové mouky
- 300ml podmáslí
- hrst lískových oříšků
- hrst slunečnicových semínek
- 1PL sezamových semínek
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL jedlé sody
- 1 PL medu
Nejdříve smíchejte všechny suché suroviny (ořechy nasekejte na menší kousky). Poté přidejte podmáslí a med a zamíchejte nejdříve vařečkou, až poté uhnětejte rukama. Chvíli trvá, než se všechno spojí, tak hned nepropadejte panice, že jste dali málo podmáslí apod.
Položte na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujte bochánek ideálně ve tvaru chleba. :-) Pečte 25minut na 200st (trouba musí být skutečně rozehřátá) a pak snižte teplotu na 160st a pečte dalších 35minut. (V originále bylo péct na 220st 60min, ale mě začal hrozně rychle hnědnout i při těch 200st...). Během pečení můžete potírat vlažnou vodou, aby se na povrchu udělala kůrka. Já ho potřela asi tak 3x. Kůrka je tedy skutečně křupavá a chuťově je to zase něco jiného než jakýkoli chleba z obchodu!
Tak ať se vám povede.
Zdeňka
Žádné komentáře:
Okomentovat