pondělí 30. června 2014

Velmi hustá zeleninová polévka

Tak tohle je jeden z receptů "co dům dal". :-) Jednoduché, levné a rychlé. Obměnou zeleniny můžete vařit vícekrát za sebou a pokaždé bude jiná. Díky tomu, že je polévka hustá, tak zasytí jak na oběd tak i na večeři.


Zase jsem dělala od oka, ale snažila jsem se zapamatovat si kolik jsem čeho dala, takže tady je recept tak zhruba na 1,5-2l polévky. Podle toho, kolik přidáte vody.

Ingredience:
  • 6 hrstí ječných krup
  • půl misky kukuřice
  • půl misky hrášku
  • 1/2 brokolice
  • 3 menší stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • olivový olej
  • zeleninový bujón bez glutamátu (např. Alnatura, Wurtz, obojí lze koupit např. v DM drogerii)
  • petrželová nať
  • sezamová semínka 


Kroupy nejdříve propláchneme ve studené vodě a pak je dáme vařit v dostatečném množství vody (cca 1,5l). Mezitím nakrájíme cibuli a česnek na jemno a osmahneme na pánvičce. Jen mírně, až zesklovatí.

Po 15 minutách přidáme ke kroupám hrášek a kukuřici a 2 PL zeleninového bujónu. Pořádně promícháme a vaříme dalších 10 minut. Na závěr se přidají malé růžičky brokolice, osmahnutá cibule s česnekem a vaříme ještě dalších 5-10 minut. Prostě dokud brokolice nezměkne, ale zase aby se úplně nerozvařila.

Na talířku ozdobíme petrželkou a semínky. Polévka je opravdu hodně hustá, kdo má raději řidší, ať dá méně krup, nebo více vody. :-) Já už nedosoluji, bujón mi bohatě stačí. Jídlo je vhodné i pro malé děti, vařila jsem 11 měsíčnímu synovi, jen bez toho bujónu tedy. :-)

Přeji dobrou chuť.

Zdeňka



neděle 29. června 2014

Cizrnová kaše

Hezký večer,

úmyslně nepíšu humus, přestože to byl původní úmysl, ale vznikla mi poněkud hustší kaše, která by se asi moc namazat na chleba nedala.... Měla jsem problém ji i pořádně rozmixovat dohladka... To mám z toho, že si ty suroviny nevážím a dávám od oka. :-D

Nicméně chuťově to bylo velmi povedené a navíc mi to přijde jako super obměna klasických svačinek jako je ovoce, jogurt apod.




Potřebné suroviny:
  • 180g cizrny
  • 2-3 polévkové lžíce (dále jen PL) sezamové pasty Tahiny
  • 2 PL citrónové šťávy
  • 2 PL olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, drcený římský kmín

Vyfotila jsem jen stěžejní suroviny pro ty, co je neznají



Můžete koupit buď uvařenou cizrnu v plechovce (tu nemám vyzkoušenou, ale vidím výhodu v tom, že odpadne vaření doma), nebo koupit sušenou cizrnu. Pak ji budete muset nejdříve přes noc namočit do vody a pak cca 50 minut vařit v neosolené vodě. Trochu soli můžete přidat až na závěr vaření. Během vaření je dobré odstraňovat vzniklou pěnu.

Po uvaření se cirzna rozmixuje. Pokud vám to nepůjde jako mě, prostě jsem to rozmačkala vidličkou. Přidáte všechny ostatní ingredience a pořádně promícháte. Chcete-li řidší konzistenci, pak buď uberte množství cirzny, nebo spíš přidejte olej, příp. trochu vody.

Kaše se jí vychlazená třeba k celozrnému chlebu s čerstvou zeleninou.

Zdeňka





Rychlá ovesná kaše s chia semínky

Krásné dobré ráno,

všem co neradi tráví dlouhý čas v kuchyni po ránu, je tahle snídaně úplně ideální! Zabere vám stejně času jako kdybyste si chtěli udělat "pečivo s něčím". A přitom je výživnější a pro mě i chutnější. Takže hurá do toho a už žádné výmluvy! :-)




Ideální jsou jemné vločky (nerada dělám reklamu, ale v tomhle případě udělám výjimku - já kupuji vločky v Lidlu, protože jsou jen za 15Kč a ještě k tomu celozrnné :-) ), protože se vaří tak 3-5minut. Když máte klasické, nevadí, je třeba je ale večer namočit do mléka (případně vody), aby změkly a pak se vaří zhruba také 5 minut. Já si do vloček přidala chia semínka, mletou skořici a ozdobila melounem a hroznovým vínem. Super je, že obměnou ovoce docílíte pokaždé jiné snídaně, takže tolik neomrzí. Kdo má raději sladší jídla, může si buď při vaření přidat třtinový cukr, nebo do již hotové kaše med, agávový sirup, javorový atd. Mě to bohatě osladil meloun. :-)



Chia semínka lze nahradit jinými (sezamovými, slunečnicovými, dýňovými...). Ale proč zrovna chia? Mají mnohem vyšší obsah omega-3 mastných kyselin než např. lněná semínka. 30g obsahuje 11g vlákniny (cca 35% doporučené denní dávky), 4g bílkovin a 9g tuku. Navíc obsahují velké množství minerálních látek a vitamínů. A informace zejména pro ŽENY - ovlivňují pozitivně hladinu krevního cukru, protože zpomalují proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry! Takže ideální doplněk při hubnutí. :-)

Zdeňka


sobota 28. června 2014

Celozrnný tvarohový koláč s ovocem

Hezký den všem,

tenhle koláč je můj nejoblíbenější, protože je skutečně vynikající, lehký a myslím si, že si na něm pochutná celá rodina. Alespoň u mě se po něm vždycky jen zapráší. Koláč patří mezi méně sladké, takže kdo má rád sladší chuť, dejte 100g cukru.

Varianta s hruškami a sezamovými semínky


Potřebné ingredience na těsto:
  • 340g celozrnné pšeničné mouky (pro pokročilejší :-) - často používám špaldovou v kombinaci s ječnou moukou a kdo má rád pohanku, může přidat i trochu pohankové mouky, ale té vážně jen trochu, cca 50g, aby to nebylo až tolik cítit po pohance)
  • 80g změklého másla
  • 80g třtinového cukru 
  • 3dcl polotučného mléka
  • 1 kypřící prášek
Ingredience na tvarohovou náplň:
  • 2 polotučné tvarohy ve vaničce
  • 1 vejce
  • 0,5 dcl polotučného mléka
Navrh poklademe:
  • 3 oloupané hrušky
  • sezamová semínka
Smícháme mouku se změklým máslem a cukrem. Pak přidáme mléko a kypřící prášek. Vznikne tužší těsto. Když je až příliš tuhé, přidám podle oka ještě mléko, ale těsto by mělo být skutečně tužší než řidší, aby udrželo tvaroh.

Tvaroh smícháme s vajíčkem a mlékem. Těsto nalijeme na koláčovou/dortovou formu (já používám dortovou o průměru 26cm) vyloženou pečícím papírem. Na těsto rozprostřeme tvarohovou náplň a poklademe plátky oloupaných hrušek a posypeme sezamovými semínky.

Pro obměnu lze navrch použít strouhaná jablka se slunečnicovými semínky a skořicí. Až ho upeču zase v této variantě, dodám foto.

Koláč se peče v předem vyhřáté troubě na 180st cca 45minut. V případě jablek doporučuji sledovat a když začnou příliš hnědnout přikrýt alobalem, aby se nespálily. Tím jak jsou strouhané, tak se ty trčící kousky  rády připalují...

Varianta s hruškami a sezamovými semínky
Varianta s jablky a slunečnicovými semínky
 








Doufám, že bude chutnat! :-)

Zdeňka

"Všeobecné podmínky" :-D

Milí příznivci zdravého mlsání :-),

tyto stránky jsou určeny všem, kteří si rádi pochutnají na zdravých pokrmech, třeba i na těch "hříšných".






Neočekávejte žádná velká moudra, nejde mi o to někoho poučovat o tom, co je zdravé a co nikoli a doufám, že ani vy nebudete soudit mě. Řídím se heslem "všeho s mírou" a jakožto správný všežravec sním téměř vše. Nejsem ani příznivcem žádného směru jako je např. makrobiotika, vegetariánství aj. Tohle je stránka pro "obyčejné" lidi, kteří hledají inspiraci, chtějí vyzkoušet něco nového...

Vzpomínám si moc dobře na svoje začátky se zdravou výživou... Tehdy jsem vůbec nevěděla, že existuje něco jako špaldová mouka, agávový sirup, chia semínka nebo melasa. A už vůbec jsem netušila, kde tyto potraviny sehnat a jak je v kuchyni použít. V dnešní době už jsou ale téměř všechny tyto potraviny dostupné v normálních obchodech, takže jediné co chybí k dokonalosti, jsou recepty sepsané hezky na jedné hromádce, aby stačil jen jeden klik a člověk měl hned na výběr.  :-)

Některé recepty jsem přebrala z rodinného dědictví a upravila si je podle obrazu svého, některé mám z časopisů, jiných webových stránek nebo blogů... Chci říct, že nejsem žádný kuchařský mistr, abych si recepty vymýšlela sama. Vyjma receptů "co dům dal", ale to zná asi každý. :-) Jen občas zaimprovizuji a nalezené recepty si poupravím a někdy to vyjde a někdy prostě ne.. S vámi se samozřejmě podělím o ty recepty, které po improvizaci dopadly dobře. :-D

Doufám, že vám mé stránky poslouží k inspiraci a jídla budou chutnat nejen vám, ale i celé rodině! :-) U mě to většinou baští i přítel a doufám, že bude i prcek. :-)

Budu moc ráda za Vaše komentáře, návrhy na vylepšení apod. Ráda se taky přiučím něčemu novému!

Přeji krásný den.

Zdeňka