středa 14. října 2015

Vepřové medailonky s pečenou zeleninou

Naprosto jednoduchý recept, ideální v těchto chladných dech. Pečená zelenina je dobrá jakákoli, ale klidně použijte tu, která vám nejvíc chutná. Ale někdy překvapí.... třeba taková pečená petržel je fakt lahoda.

Potřebné suroviny na 4 porce:
  • 8 vepřových medailonků (z vepřové kýty)
  • kuličky jalovce
  • 3x bobkový list
  • 2 cibule
  • sůl, čerstvě namlený čtyřzrnný pepř
  • olej
  • 2 menší červené řepy
  • 1 batáta
  • 5 mrkví
  • 2 petržele
  • 1 patizon
  • řapíkatý celer
 Medailonky jsem od oka zalila řepkovým olejem, přidala menší hrst jalovce, bobkový list a čerstvě mletý pepř. Rukou promíchejte, přikryjte a nechte odležet alespoň pár hodin.

Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Řepa se dělá nejdéle, proto doporučuji ji nakrájet na menší kousky. Batáty a patizon jsou naopak měkké velmi rychle, takže ty mohou být na větší kousky. Zeleninu dejte do velké mísy, zalijte přiměřeným množstvím oleje, osolte a přendejte na olejem lehce vymazaný plech.



Marinované medailonky opečte na pánvi z obou stran, jen aby se maso zatáhlo. Cca 2 minuty z každé strany. Vložte do pekáčku s nakrájenou cibulí, zalijte zbytkem z pánve, podlijte trochou vody a nepřikryté dejte společně se zeleninou péct do trouby na 150°C.

Maso během pečení občas polejte, zeleninu zase promíchejte, aby se obrátila a nepřipekla. Pečte do změknutí nejtvrdší zeleniny a masa, tj. asi 45-60 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat