středa 14. října 2015

Amarantovo-pohanková buchta s tvarohem a jablky

Zrovna u nás frčí bezlepkové období, takže byla pro mě docela výzva upéct bezlepkovou buchtu, která bude vypadat a chutnat jako "klasická" buchta. Obměnila jsem jeden můj starší recept a výsledek je výborný. Rovnou jsem dělala dvojitou dávku, protože my doma buchty fakt žereme. :-D Sem ale napíšu ingredience pouze na jednu dávku.

A ještě poznámka pro ty, co trpí alergií na lepek - tohle je sice bezlepková buchta, ale prášek do pečiva i puding jsem použila normální, takže tam nějaké stopy lepku můžou být. Pokud tedy trpíte alergií, řiďte se popisem na jednotlivých výrobcích.

Suroviny na těsto:
  • 1 hrnek amarantové mouky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 2 vajíčka
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 PL karobu
Suroviny na tvarohovou náplň:
  • 2x250g tvarohu ve vaničce
  • 0,5 vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr)
  • 1 vanilkový pudink (nevařit)
  • 3 PL javorového nebo agávového sirupu
  • 2 vajíčka
  • 0,5 hrnku mléka
Navrch:
  • 5 oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
  • mletá skořice
Nejdříve si přichystejte karobové těsto. Vejce rozšlehejte s cukrem. Přisypte mouku s práškem do pečiva a karobem. Přidejte tekuté suroviny a vyšlehejte. Pak si připravte tvarohové těsto - vanilkový pudink (nevaříte, vsypete obsah sáčku) přisypejte k tvarohům, přidejte všechny ostatní suroviny a taktéž ušlehejte do hladka. Bude hodně řídké, ale díky pudinku a vajíčkům během pečení ztuhne.

Plech vyložte pečícím papírem a vylijte na něj karobové těsto. Na něj rovnoměrně rozlijte tvarohové těsto a na úplný závěr poklaďte nahrubo nastrouhanými jablky smíchanými se skořicí. Z jablek ještě předtím vymačkejte šťávu (a tu třeba vypijte, je výborná!). Pokud máte jablka sladká, není třeba doslazovat.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 150°C cca 30-45 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat