neděle 29. ledna 2017

Štavnaté bezmasé burgery

Burgery z červené řepy s karamelizovanou cibulkou a omáčkou z plísňového sýra


Kombinace červené řepy s karamelizovanou cibulkou a plísňovým sýrem je prostě geniální. Dělala jsem oba druhy burgerů najednou a omáčka s cibulkou víc sedí k těmto burgerům. K cizrnovým bych pro příště udělala spíše nějakou rajčatovou salsu, nebo třeba jen ze zakysané smetany/bílého jogurtu s česnekem. Ale dohromady je to všechno moc dobré.


Potřebné suroviny:
  • 3 střední červené řepy (uvařené)
  • 80g jemných ovesných vloček
  • 1PL chia semínek
  • 4 větší stroužky česneku
  • římský kmín
  • rozmarýn
  •  sůl, pepř
  • olej na potření
Na cibulku:
  • 2 červené cibule
  • olivový olej
  • 1 PL balzamikového octa
  • 1PL třtinového cukru
  • sůl 
Na omáčku:
  • majonéza
  • bílý jogurt
  • sýr s modrou plísní
Řepu lze koupit již uvařenou, nebo si kupte řepu čerstvou a ve slupce uvařte do měkka. Pak oloupejte a nastrouhejte najemno. Lehce slijte přebytečnou štávu, ale nevymačkávejte úplně, ať jsou burgery šťavnaté. Přidejte ostatní suroviny, promíchejte a nechte pár minut odstát, aby se vločky i semínka nasákly a nabobtnaly.

Můžete buď osmažit na pánvičce, trošku zdravější variatna je úpéct je na lehce vymaštěném plechu, povrch burgerů rovněž trochu potřete olejem. Já pekla na horký vzduch na 175°C na cca 20 minut.

Mezitím si pokrájejte cibuli na tenké měsíčky a mírně smažte v menším hrnci cca 15 minut. Poté přidejte lžíci cukru a až se cukr rozpustí, přilijte balzamikový ocet a duste dalších 5 minut.

Omáčku jsem dělala od oka, takže si množství upravte podle sebe. Smíchejte jsem majonézu s bílým jogurtem 1:1 a smíchejte s nalámaným/nastrouhaným sýrem s modrou plísní.

 Cizrnové burgery


  • 1 plechovka uvařené cirzny (400g)
  • hrst vlašských ořechů (25g)
  • hrst mandlí (25g)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1ČL římského kmínu
  • 1ČL sladké červené papriky
  • sušený koriandr (v sezóně čerstvý)
  • sůl
Nejdříve si rozemelte oříšky, pak přidejte všechny ostatní suroviny (cibuli předtím pokrájejte na kostičky, česnek prolisujte) a rozmixujte ručním mixérem dohladka.

Tepelně upravte stejně jako řepné burgery - viz výše.


Žádné komentáře:

Okomentovat