pátek 25. listopadu 2016

Bezlepkové květákové placky

Opět jeden experment, který se vydařil. Dávala jsem ingredience od oka, takže nemohu u všeho uvést přesnou míru. Po plackách se jen zaprášilo. Výborné jsou třeba s polentou. S moukami se opět nebojte experimentovat. Klidně použijte i klasickou pšeničnou/špaldovou/ovesnou apod. Nebudou pak sice bezlepkové, ale jistě stále chutné. :-)


Potřebné suroviny na cca 10 větších placek:
  • 1 menší květák
  • 60g cirznové mouky
  • rýžová mouka - dle potřeby
  • 2 vajíčka
  • sušený koriandr, majoránka a bazalka
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • větší špetka římského mletého kmína
  • špetka muškátového oříška
  • sůl, pepř dle chut
  • cca 50g tučnějšího tvrdého sýra

Očištěný květák rozdělte na růžičky a vložte do vroucí osolené vody. Vařte do měkka a nechte vychladit. Poté květák rozmačkejte, přidejte cizrnovou mouku, koření a bylinky a promíchejte. Přidejte dvě vajíčka, nahrubo nastrouhaný sýr a opět zamíchejte. Postupně přisypávejte rýžovou mouku, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Z těsta by měly jít uplácat placky/vytvarovat bochánky. Počítejte s tím, že je těsto ale spíš trochu řidší.

Placky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 175°C (horkovzdušná trouba). Pečete dozlatova, cca 25-35 minut (dle tloušťky placek).

Doporučený dresink:
- smíchejte zakysanou smetanu s bílým jogurtem 1:1, přidejte prolisovaný česnek a na jemno nakrájený pórek (tu vnitřní světle zelenou část). Množství si upravte podle sebe.


Žádné komentáře:

Okomentovat