Ležím doma s angínou, takže vymýšlím nemléčné varianty. Konečně jsem se tedy dostala k výrobě domácí majonézy ze sóji. A hned ji můžete využít k přípravě
lilkové pomazánky.
Potřebné suroviny na cca 200ml sojanézy:
- 125ml sójové smetany
- 1PL citrónové šťávy
- 1ČL jablečného octu
- 1/2 ČL hořčice
- slunečnicový nebo řepkový olej
- čerstvá petrželka
- sůl
Vymíchejte nebo rozmixujte sójovou smetanu, citrónovou šťávu, ocet a hořčici. Pak postupně vmíchávejte olej, dokud nebude majonéza dostatečně hustá. Na závěr dosolte a dochuťte nasekanou čerstvou petrželkou.
Pozn.: Nedávno jsem se dočetla, že sója není až tak zdravá, jak se propaguje, takže to s ní nepřehánějte. :-) Nejdravější je její fermentovaná forma tj. tempeh a miso.
To vypadá zajímavě. O sojanéze slyším poprvé. Zajímalo by mě, jak chutná. Kde se dá koupit ta sójová smetana? :-) . Já bych akorát nahradila slunečnicový olej olivovým , to by ale neměl být problém doufám :-) . Naučila jsem se ho používat na vaření i smažení, takže jiný než olivový si už nekupuji :-) .
OdpovědětVymazat