sobota 6. prosince 2014

Celozrnná mrkvová buchta

Hezký večer,

tuhle buchtu dělám už po několikáté a vždycky je do druhého dne fuč. Díky mrkvi je krásně vláčná a sladká. Tentokrát jsem ji dělala v dortové formě, takže bych to mohla vlastně nazvat i mrkvovým dortem. :-)

 Potřebné suroviny:
  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 0,5 hrnku hrubé špaldové mouky
  • 2 větší mrkve (cca 3 hrnky nastrouhané mrkve)
  • 1 hrnek rozinek, nasekaných lískových oříšků a slunečnicových semínek
  • 4 vajíčka
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 1 sklenka oleje
  • 1 sklenka mléka
  • špetka soli
  • 2 ČL skořice
  • 0,5 prášku do pečiva
Vajíčka ušlehejte s cukrem, pak opatrně vmíchejte olej. Přisypte mouky, prášek do pečiva, skořici a sůl a smíchejte. Tuhé těsto rozřeďte mlékem. Raději dejte ze začátku méně mléka a postupně přidávejte. Mělo by vzniknout hustější těsto, které ale půjde vylít na plech.Teprve pak přidejte najemno nastrouhanou mrkev a hrnek naplněný nasekanými ořechy, rozinkami a semínky.

Můžete dát buď do formy na dort, nebo na klasický plech, obojí vyložte pečícím papírem.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 175° cca 35-40 minut.Kontrolujte špejlí.

Tip: Pokud nemáte špaldovou mouku, dejte jen pšeničnou. Nebo můžete zaexperimentovat a použít i trochu pohankové.

Žádné komentáře:

Okomentovat